Prvi mraz je odavno prošao, što znači da su bundeve turkinje spremne za jelo! :) Slatke i mekane turkinje su uz pečeno kestenje prave vjesnice jeseni! Volimo ih pečene, u pitama i kolačima, ali i u toplim napitcima! Ako društvo nije dovoljno veliko, a bundeva jest, često ostane po koji komad, kojeg bi stvarno bilo šteta baciti! E upravo zato ćemo vam danas pokazati što možete napraviti od ostataka pečene turkinje! :)
Kava s turkinjom
Ovo je nešto što nas veseli i grije svake jeseni! Čim u pećnici zamiriši bundeva, svi sastojci su već spremni i ne čekamo da vidimo hoće li koji komad ostati! Pravimo je odavno i na žalost ne znamo više gdje smo našle recept, i da li je uopće bio ovakav, jer ga nismo ni zapisale! :)
Sastojci (po šalici):
1/2 šalice mlijeka
1/2 šalice prokuhale vode
2 žličice instant kave
1 žlica meda
3 vrhom pune žlice pečene turkinje
malo ruma
prstohvat cimeta
prstohvat muškatnog oraščića
Postupak:
Ogulite jedan srednje veliki komad (ili više) pečene turkinje, odgrabite 3 vrhom pune žlice i prelijte sa pola šalice mlijeka pa sve dobro izmiksajte štapnim mikserom dodajte začine i stavite na vatru da prokuha! Kada je prokuhalo procijedite i dodajte med i rum, a na kraju i kavu koju ste napravili od pola šalice kipuće vode i 2 žličice instant kave. Sve dobro umutite pjenjačom ili mikserom sipajte u najdražu šalicu i servirajte uz mini muffine od bundeve, naravno! :)
Mini muffini od turkinje
Ovi mirišljavi kolačići su nas osvojili na prvu i pravimo ih uvijek kada ima turkinja, posebno ako se desi da bundeva koju smo ispekli nije dovoljno slatka! Recept je improviziran i temelji se na neka dva recepta kojima više ne znamo porijeklo!
Sastojci (za 20-ak mini muffina):
3/4 šalice pirea od pečene turkinje
1 šalica brašna
2 jaja
2 žlice meda (ili više ako volite slađe)
80 g čokolade za kuhanje
4 žlice margarina za kolače
1/2 žičice sode bikarbone
prstohvat soli
1/2 žličice cimeta
1/4 žličice muškatnog oraščića
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i namastite kalupe za mini muffine.
Otopite čokoladu i margarin na pari.
U brašno dodajte sodu bikarbonu i prstohvat soli, pa dobro promješajte.
Mikserom umutite med (ili šećer) i jaja, pa dodajte brašno, žlicu po žlicu, i nastavite miksati.
Ogulite komade pečene turkinje, pa štapnim mikserom sa noževima napravite pire.
Podijelite smjesu od brašna, meda i jaja na pola, pa u jednu polovicu dodajte otopljenu čokoladu, a u drugu pire od bundevu i začine! Svaku smjesu dobro promješajte i u kalupiće stavite po žličicu jedne, pa druge smjese! Mi nekada na dno stavimo čokoladnu, a gore smjesu od bundeve, a nekada obrnuto!
Muffine pecite 20ak minuta, ovisno o jačini vaše pećnice!
I to je to! vaši ostatci su poprimili novi, fini oblik! :)
Naravno, oba recepta možete praviti i u veganskoj varijanti, samo za kavu koristite neko biljno mlijeko, a za muffine umjesto 2 jaja možete koristiti 2 žlice mljevenih sjemenki lana koje ste potopili u 6 žličica vode i ostavili da nabubre! Umjesto meda jednostavno koristite šećer ili neko drugo biljno sladilo! Ako se odlučite za vegansku varijantu, smjesu sjemenki lana i šećera kod miksanja malo razrijedite toplom vodom (sa cca pola šalice), jer ćete u suprotnom kada budete dodavali brašno dobiti tijesto, a ne tekuću smjesu koja bi trebala biti nešto gušća od smjese za palačinke!
Kako vam se sviđaju naše bundevaste slastice?
Do čitanja, dobar tek! :)
Maje
Ovo mi zvuči i izgleda jako lepo.
OdgovoriIzbrišiVolim kod Vas to eksperimentisanje sa raznim načinima u spremanji pravih delikatesa!!
Volim ovu kavu od bundeve!!
:) a mi volimo što nam uvijek nešto lijepo napišeš! ;) :*
OdgovoriIzbriši