Budući da je ovo najbolje vrijeme za konzumaciju patlidžana, često se ovih dana nađu na našem meniju! Pohamo, pravimo salate i složence, a danas smo se odlučile na namaz od ovog vrlo nam dragog i zdravog povrća! Kada kupujete patlidžane, birajte one laganije i manje jer u njima ima manje sjemenki, a samim time su i manje gorki. Također gledajte da im je koža nategnuta i sjajna, bez tamnijih mrlja i oštećenja, ali i da nisu pretvrdi jer su onda iznutra zeleni i nisu još zreli.
Namaz od patlidžana
Za namaz vam je potrebno:
3-4 patlidžana
1 šaka oraha
2 žlice vrhnja
2 češnja češnjaka
sol
papar
maslinovo ili suncokretovo ulje
Postupak:
Patlidžanima najprije uklonite peteljke, a zatim ih prerežite na pola. Zarežite ih po površini u obliku rešetke i premažite maslinovim ili suncokretovim uljem. Pecite u pećnici na 180 stupnjeva 20-tak minuta. Probodite ih vilicom kako bi provjerili da li su dovoljno mekani. Ako vilica lagano propadne, to je to! Kada se patlidžani malo ohlade, žlicom im izdubite meso sve do kore. Orahe malo tostirajte u suhoj tavi i nasjeckajte ih na sitnije komadiće. Pomiješajte patlidžane, orahe, vrhnje, nasjeckani češnjak i začine po želji (sol, papar) i miksajte štapnim mikserom sve dok ne dobijete glatku i lako mazivu smjesu.
Ostavite namaz u hladnjaku da se dobro ohladi i poslužite uz prepečeni kruh ili integralni dvopek!
U ovaj namaz umjesto oraha možete staviti i tostirane bademe ili lješnjake, jednako je dobro!
Uživajte u jesenskim plodovima dok još možete!
Dobar vam tek,
Maje
Kakav recept, oduševljena sam. :)
OdgovoriIzbrišiNisam imala pojma kakav se namaz može od njih napraviti, hvala puno na ideji! :)
Hvala tebi na lijepom komentaru! Svakako javi kako Ti se sviđa ako probaš! ;)
Izbrišimljac! :D
OdgovoriIzbrišiHvala puno za fantasticne recepte i korisne savete! Od skoro prati vas blog,ucim i uzivam!
OdgovoriIzbrišiPuno hvala tebi na lijepim riječima! Jako nam je drago da si zadovoljna! :) <3
Izbriši