ponedjeljak, 22. veljače 2016.

U KUHINJI: Veganske slane palačinke i avokado humus


Nedavno smo sa vama podijelile recept za veganski slatki kruh iz 'Thug Kitchen' kuharice, a danas je na redu još jedan iz iste. Ove veganske slane palačinke su nastale iz recepta za slane vafle! Nakon što su se tri ture vafli zalijepile za pekač, jednostavno smo odustale i odlučile ispeći tijesto u tavici! I ispale su odlične! Recept smo malo modificirale, i iako su ove palačinke dovoljno ukusne same po sebi, uz njih savršeno paše humus sa avokadom za koji ćete recept naći malo niže u postu!


Veganske slane palačinke

Sastojci (za 8 komada):

1 šalica* brašna
1 šalica* heljdinog brašna
žličica praška za pecivo
2 šalice* biljnog mlijeka
žlica mljevenog lana
žlica delikatesnog kvasca
žličica limunovog soka ili jabučnog octa
pola glavice luka
žlica maslinovog ulja
žličica soja sosa
malo mljevene dimljene paprike
pola žičice soli
pola žličice češnjaka u granulama
žlica suhog ili svježeg vlasca
ulje za pečenje

*mjera je šalica od 2 dl

Postupak:

Sipajte žličicu soka od limuna i žlicu mljevenog lana u biljno mlijeko i ostavite sa strane. Dobro promješajte brašno, prašak za pecivo, sol i delikatesni kvasac. Na žlici maslinovog ulja popržite sitno nasjeckan luk, dodajte mu soja sos i mljevenu dimljenu papriku pa ostavite da se ohladi, a dok se luk hladi pomiješajte suhe sastojke i mlijeko. Kada se luk ohladio dodajte ga u tijesto i dobro promiješajte. Pecite na malo ulja s jedne strane dok ne porumeni pa preokrenite.



Avokado humus

Sastojci:

1 konzerva slanutka
1 avokado
2 žlice sezama ili žličica tahinija
pola glavice luka
malo limunovog soka
soli i češnjaka po ukusu

Postupak:

Popržite sezam na suhoj tavici pa sve sastojke ubacite u blender i blendajte do kremaste teksture. Kada je gotovo probajte i začinite po ukusu. Umjesto ovog recepta možete koristiti i vaš omiljeni recept za humus, a avokado koristite umjesto maslinovog ulja, ili dodajte i maslinovo ulje ako volite!
Recept za humus kako ga mi pravimo možete naći ovdje!



Ove palačinke su savršene za doručak, a iako su najbolje svježe pečene, možete ih ostaviti i za sutra. Mi ih ponekad, ako nam ostane, koristimo umjesto peciva za sendviče, a odlično pašu i uz neku finu salatu! Ako ne planirate praviti svih 8, prepolovite količinu sastojaka! Mi kada pravimo pola smjese sve suhe sastojke ubacimo u staklenku, stavimo poklopac i dobro istresemo, a zatim dodamo mlijeko sa octom i prženi luk pa sve dobro promiješamo i izravno iz staklenke sipamo u tavicu! :)

Ostale veganske recepte možete pogledati ovdje, a sve recepte sa bloga, slatke i slane, na oznaci 'U kuhinji'!

Kako vam se sviđaju ovi recepti?
Da li ste već pravili nešto slično?
Imate li nekih dobrih recepata za slane palačinke? Ili provjereni recept za vafle?

Pišite nam i uživajte u novom tjednu!

Pozdrav od Maja


2 komentara:

  1. Obozavam americke palacinke, na hiljadu nacina. Bas mi je trebala nova ideja, narocito za slanu varijantu. Pravim vec veceras!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. E super, baš nam je drago! :) Javi kako ti se sviđaju! ;)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!