srijeda, 26. lipnja 2013.

U KUHINJI: Limunada s mentom

U vrućim ljetnim mjesecima nema boljeg osvježenja od domaće limunade! Prošli tjedan je bio baš paklen pa smo se opskrbili limunom i malo eksperimentirali. Limunadu, osim  na klasičan način, možete praviti i u kombinacijama s drugim voćem ili s čajevima. Mi smo probali kombinirati limun s našim omiljenim čajem od mente i super je ispalo!Osim što je ugodnog okusa i u ustima izaziva osjećaj hlađenja pa se posebno preporuča ljeti, menta ublažava grčeve i pošpješuje mršavljenje tako što ubrzava metabolizam i smanjuje apetit. Osim toga, jača imunitet i dobro djeluje na simptome stresa, što nam je svima bitno! Ovo su samo neka od ljekovitih svojstava mente pa ako ju dosad niste koristili, vrijeme je da počnete!

Potrebni sastojci:
limun
osušeni listići mente
šećer ili med
1. Osušene listiće mente prelijte prokuhanom vodom i poklopite. Nakon 15-tak minuta čaj ocijedite pomoću cjedila i ostavite da se potpuno ohladi. Mi smo koristili domaću sušenu mentu, ali ako je nemate, dobro će poslužiti i kupovni čaj od mente iz vrećice.
2. Kako biste limun što bolje ocijedili, nemojte ga prethodno držati u hladnjaku. Lakše ga je ocijediti ako je na sobnoj temperaturi, a još će bolje biti ako ga 10-tak minuta namočite u toploj vodi. Tada se njegove membrane opuste i moći ćete iz njih iscijediti najviše soka. Limun možete ocijediti pomoću cjedila za citruse ili jednostavno tako da limun prerežete na pola, zabijete u sredinu vilicu i vrtite u krug.3. Potpuno ohlađeni čaj od mente pomiješajte s iscijeđenim sokom limuna i zasladite po želji šećerom ili medom. Budući da se šećer u hladnoj tekućini jako sporo otapa, željenu količinu šećera rastopite u malo vruće vode tako da dobijete sirup koji ćete dodati u napitak.  U gotovi napitak ubacite leda, nekoliko kriški limuna i, ako imate, svježih listova mente. Ako vam je okus prejak, napitak razblažite vodom.I jedno upozorenje: čaj od mente se ne preporuča trudnicama i dojenčadi, a ostali navalite!

Ako niste ljubitelji mente, ovakvu limunadu možete napraviti i sa zelenim, crnim ili nekim voćnim čajem. Najbolje je da odmah napravite malo veću količinu jer vam u hladnjaku može stajati nekoliko dana!

Vole ju i mali ljudi!
Do čitanja,
Maje

Nema komentara :

Objavi komentar

Voljele bi čuti vaše mišljenje!