ponedjeljak, 15. travnja 2013.

DIY: Pumpica za sapun


Staklene teglice su super stvar! :) Besplatne su (recimo) i uvijek u kući imate koju, a može ih se prenamijeniti na sto različitih načina! Stvarno za svašta služe, a mi smo ovaj put jednu staklenku iskoristile da napravimo posudu za tekući sapun! Kvalitetne posude za sapun su dosta skupe, one jeftine se brzo pokidaju i cure na sve strane, a plastične u kojima se već nalazi tekući sapun jednostavno nisu baš dekorativne! 

Sve što vam treba za ovaj uradi sam projekt je:
manja staklenka s plastičnim poklopcem podjednake visine ili kraća od plastične posude za sapun, stara plastična posuda s pumpicom u kojoj ste kupili sapun, skalpel, bušilica sa svrdlom, brusni papir, primer za plastiku u spreju, autolak u željenoj boji, olovka s gumicom na vrhu, plitka posudica ravnog dna. 

Postupak:

1. Rastavite plastičnu posudu za sapun pa skalpelom odrežite malo ispod navoja (kao na slici). Brusnim papirom izbrusite rubove da budu glatki!


2. Dobro operite staklenku od kave i skinite naljepnicu! Ako imate problema sa skidanjem naljepnice probajte ju istrljati s malo jestivog ulja i izribajte žicom za suđe! Označite sredinu na poklopcu i izbušite rupu sa svrdlom koje po veličini odgovara promjeru navoja pumpice. Budite vrlo oprezni i pazite da vam plastika poklopca ne pukne! 

3. Kada ste napravili rupu na poklopcu, zaštitite radni prostor novinskim papirom i prešpricajte poklopac primerom koji služi za to da vam se boja kasnije ne guli..Primer prskajte u kratkim potezima, pomjerajući ruku lijevo-desno. Ako je vaš poklopac od glatke sjajne plastike, možete ga prethodno malo izbrusiti finim brusnim papirom. 

4. Ostavite poklopac da se osuši onoliko koliko je navedeno u uputama pa kada je potpuno suh (kada se na dodir ne lijepi) možete ga obojati autolakom. Autolak koristite na jednak način kao i primer, pazeći da vam boja bude u tankom sloju kako ne bi curila. Ostavite poklopac da se suši pa postupak ponovite onoliko puta koliko je potrebno da dobijete željenu boju! Mi smo jedan poklopac obojali u srebrno, a drugi u bijelo. Oba  smo tri puta prešpricali!
Srebrni poklopac smo htjele dodatno ukrasiti pa smo u ravnu plitku posudicu (možete koristiti nekakav poklopac koji vam ne treba) izbliza našpricale malo bijelog autolaka i zatim smo s gumicom olovke pravile točkice!


5. Kada se poklopac potpuno osuši, kroz rupu s gornje strane progurajte pumpicu sapuna, a s donje strane stavite navoj koji ste izrezali (kao na slici!). Zašarafite dio s navojem na pumpicu, tako da je poklopac između, a zatim zašarafite poklopac na teglicu! Ako je cijev od pumpice predugačka, skratite je sklapelom tako da bude blizu dna staklenke.


I to je to! vaša posuda za sapun je gotova! Preostaje vam samo još da u nju sipate tekući sapun! Ako ste koristili primer, boja na poklopcu bi trebala biti postojana, ali nemojte koristiti agresivne sredstva za pranje ili žicu za ribanje! Ovakvu posudu možete napraviti i za deterdžent za pranje suđa ili gel za tuširanje!

Nadamo se da vam se svidjelo, a do čitanja, reciklirajte teglice! :)
Maje

P.S. Što smo sve do sada pravile pogledajte ovdje!

2 komentara :

  1. oooodlična ideja,baš ću probati! cure nominirane ste za nagradu na mom blogu ;) http://rainbow-flower.net/liebster-nagrada/

    OdgovoriIzbriši
  2. :) hvala! i hvala za nominaciju, provjerit ćemo post! :)
    maje

    OdgovoriIzbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!