četvrtak, 23. ožujka 2017.

DIY: Futrola za staklenu bocu

Nedavno sam pisala o tome što sve možemo napraviti kako bi barem malo smanjili svoj ugljični otisak, a jedan od načina je svakako da kažete NE kupovini vode (ili sokova) u plastičnim bocama! Iako u trgovinama možete kupiti višekratne plastične boce bez štetnog BPA, one nisu idealno riješenje jer će puno kraće trajati od staklenih boca! Također, staklo se može nebrojeno puta reciklirati zbog čega kad god mogu prednost dajem staklu! Jedina mana staklenih boca je što su teže od plastičnih i što bi ih trebalo na neki način zaštititi. Staklene boce možete kupiti sa futrolom (dobar izbor imate u BioRoot web trgovini), možete iskoristiti neku staklenu bocu od sirupa i slično koju već imate kod kuće (samo vodite računa da je čep dobar i da neće curiti) ili možete kupiti IKEA Korken staklenu bocu sa čvrsto prianjajućim čepom koja ne curi i super je čvrsta pa ako je zaštitite neće pući niti ako vam ispadne na pod! Dodatan plus je što je super jeftina, oko 8 kuna pa ako za izradu futrole iskoristite neke ostatke tkanine, dobit ćete super kul staklenu bocu za vodu koja je koštala samo djelić cijene staklenih boca koje se mogu kupiti u trgovinama! Kako napraviti futrolu? Evo kako!

Potreban materijal:
staklena boca, čvrsta, deblja tkanina*, škare, pribadače, krojački metar, krojačka kreda, mašina za šivanje i konac ili igla i konac.

*Ja sam koristila takninu koja mi je ostala kada sam od starog bakinog kaputa pravila pelerinu, a ako kod kuće nemate nešto slično, možete koristiti i deblji filc ili umjetnu kožu!

Postupak:

1. Izmjerite obim boce i na tu mjeru dodajte 2 cm za šav. Zatim izmjerite visinu do koje želite da futrola bude pa dodajte 2 cm (1 cm za gornji porub i 1 cm za donji šav). Te mjere prenesite na tkaninu i izrežite pravokutnik. 2. Presavijte 1 cm ruba koji predstavlja obim boce prema naličju i sašijte. Preklopite tkaninu tako da je lice s unutrašnje strane, a naličje izvana. Rubovi tkanine čija dužina predstavlja visinu boce trebaju biti jedan uz drugi. Spojite ih pribadačama pa sašijte (rukom ili mašinom) 1 cm od ruba. Na kraju još samo provjerite da li cijev koju ste dobili na ovakav način možete navući na bocu te napravite potrebne korekcije. Ako želite, šav možete dodatno sašiti cik-cak bodom ili izrezati nazubljenim škarama.


3. Prislonite dno boce na naličje tkanine pa ocrtajte uz rub pomoću krede. Oko kruga koji ste ovako nacrtali dodajte još cca 1 cm pa izrežite. Ako želite biti precizniji, jednostavno izmjerite promjer dna, dodajte na promjer 2 cm, podijelite sa 2 i dobit ćete radijus kruga kojeg zatim nacrtajte pomoću šestara na papiru. Izrežite šablonu i spojite ju na tkaninu pribadačama pa izrežite! Nakon rezanja krug spojite sa cijevi koju ste prethodno sašili i pažljivo spojite pribadačama tako da je naličje s vanjske strane pa sašijte (rukom ili mašinom) 1 cm od ruba. Rub po želji sašijte cik-cak bodom ili izrežite nazubljenim škarama.Okrenite futrolu na pravu stranu i navucite ju na bocu!


Ukrašavanje

Ako ste bocu napravili od neke jednobojne tkanine, možete ju dodatno ukrasiti po želji! Ja sam se odlučila za zlatnu i srebrnu akrilnu boju čisto da ih isprobam! :) Osim boja koristila sam malu zdjelicu u koju sam istiskala boju, kist i filcani, samoljepljivi krug koji se koristi za zaštitu namještaja (npr. nogu od stolice da ne grebu parket). Taj krug sam nalijepila na komadić drveta da mi bude lakše praviti uzorak. Prvo sam jednostavnim potezima kista napravila uzorak u zlatnoj boji, a nakon što se osušio sam uzorak radila srebrnom bojom i filcanim krugom na koji sam kistom nanosila boju. Osim bojom, futrolu možete ukrasiti i vezom ili aplikacijama kao ovdje!


Uz izbjegavanje plastičnih boca za vodu, preporučila bih vam i ida izbjegavate plastične šalice za kavu, jednokratne ili višekratne. Umjesto njih birajte metalne ili keramičke, a kako napraviti 'cozy' za keramičku šalicu kako si ne bi ispekli ruke, pogledajte ovdje! :) Također, dodatnu motivaciju za promjenu loših navika koje negativno utječu na naš okoliš potražite ovdje!

Da li imate naviku nositi bocu za vodu sa sobom?
Kakve boce preferirate?
Kako vam se sviđa ova ideja?

Pišite i podijelite svoje ideje za čuvanje okoliša! :)

Hvala što ste svratili i ugodan dan vam želim! <3
Maja

ponedjeljak, 20. ožujka 2017.

TOP 5: Tutoriali # 32 (Igračke na dar!)

Uskrs je blizu, a to većini znači kupovinu darova za klince! Iako stvarno volim obradovati mališane, smatram da se danas generalno pretjeruje sa poklonima! Svake godine prije Božića i Uskrsa počne me hvatati panika od same pomisli na sve nove igračke kojima će trebati naći mjesto negdje! Zato ove godine, umjesto da cijelo bogatstvo ostavimo po trgovinama, iskoristimo komadiće tkanine, kartonske kutije, drvene perlice i grane da napravimo nešto lijepo svojim najdražima! Evo nekoliko ideja!

1. Počnimo sa krpenim lutkama! Iako se možda čini teško, napraviti krpene lutke je stvarno lako - ja sam ih pravila već nekoliko pa govorim iz iskustva! Super je što lutke možete personalizirati po želji kako bi bile što sličnije svojoj budućoj vlasnici, a za njihovu izradu vam neće trebati puno materijala!
crazy little projects

2. Ako među malim prijateljima imate nekog vrtlara ili vrtlaricu, ovakav povrtnjak u kutiji će biti pravi pogodak! Na internetu možete naći brojne tutoriale za različite vrste povrća i voća od filca tako da ovu osnovnu varijantu možete upotpuniti!
a beautiful mess

3. Što je Uskrs bez zekana? Ovaj krpeni će oduševiti i curice i dječake! Izrada zekana je možda malo zahtjevnija od izrade krpene lutke, ali ne dajte da vas to pokoleba! Osim toga, jednom kad savladate proces, sa istom šablonom ćete moći raditi različite životinje, samo mijenjate oblik ušiju i repića!
petit a petit and family

4. I od drvenih perlica se može napraviti igračka! Ovu slatku marionetu napravit ćete bez puno muke, a klincima će pružiti puno zabave!  
mer mag

5. I za kraj praćka napravljena od grane! Ako uz nju u uskršnje gnijezdo stavite i nekoliko praznih konzervi na koje ste napisali brojeve, dobit ćete društvenu igru u kojoj može uživati cijela obitelj!
the merrythought


Ako ste se ove godine odlučili za 'uradi sam' Uskrs, mnoštvo ideja naći ćete ovdje, ali i na oznaci 'Uskrs'! Osim toga, ideje za 'uradi sam' darove, za velike i male, naći ćete ovdje!

Kako vam se sviđaju moji prijedlozi?
Da li ste već pravili igračke?
Što mislite igračkama iz kućne radinosti?
Kakvi su vam planovi za Uskrs?

Hvala što ste svratili i ugodan početak tjedna vam želim!

Pozdrav od Maje

petak, 17. ožujka 2017.

PREDSTAVLJAMO: Twelvedots

Iako (na moju veliku žalost) po mnogo čemu iza nekih drugih urbanih sredina, ako u odnos stavljamo broj kreativnih ljudi, Osijek bez srama može stati uz bok drugim velikim hrvatskim gradovima. Već znate da me uistinu veseli predstaviti vam brendove koje i sama cijenim i podržavam, ali posebno volim kada ovdje mogu ugostiti talentirane pojedince iz mog rodnog grada - pogotovo kada su ti pojedinci i moji prijatelji! Danas tako imam posebnu čast da vam predstavim Twelvedots brend i moje drage prijatelje Nikolu i Jelenu koji stoje iza tog imena. Kakva se magija dogodi kada pravnici svoju ljubav prema minimalizmu i funkcionalnosti pretoče u dizajnerske proizvode, pogledajmo u nastavku!1. Za početak nam predstavite brend twelvedots!
Twelvedots je mladi hrvatski brend koji se bavi proizvodnjom i dizajniranjem malih stvari za dom.

2. Tko stoji iza ovog imena i što ono znači?
Iza imena Twelvedots stoji bračni par iz Osijeka koji se u ovaj projekt upustio bez imalo dizajnerskog iskustva. Samo ime nastalo je potpuno slučajno, a vezano je upravo uz  želju da konačno pokušamo promijeniti neke stvari i odlučimo raditi ono što volimo. Naime, prije nastanka Twelvedots – a, oboje smo dugo godina, točnije dvanaest, radili posao u kojem se nikako nismo mogli pronaći i silno smo željeli promijeniti nešto po tom pitanju. Otuda twelve kao 12 godina i dots kao točka. Ukratko, dvanaest i bilo bi dosta! Twelvedots zapravo za nas predstavlja novi početak.

3. Što sve twelvedots nudi?
Male stvari koje život znače. Sitnice za kuću, stvari bez kojih možete, a opet ih želite.

4. Što vas inspirira u osmišljavanju dizajna, kakvoj estetici sami težite?
Volim se okruživati sa stvarima koje su jednostavne, lijepe i funkcionalne u isto vrijeme i nastojimo se držati istih smjernica kada osmišljavamo novi proizvod.5. Koje su prednosti bavljenja kreativnim poslom?
Razvijanje ideja od  prve zamisli i dolazak u završnu fazu kada možemo vidjeti konačan proizvod, daje neprocjenjiv  užitak, jednako kao i sva sloboda kreativnog stvaranja koja dolazi u paketu s tim. 


6. Na kakve ste sve prepreke nailazili tijekom svog puta kao vlasnici malog brenda?
Najčešće prepreke s kojima se susrećemo su problemi sa proizvodnjom. Ponekad mislimo da imamo dobru ideju za novi proizvod, a onda se sama izrada toliko zakomplicira, da se čini da tome nikada neće doći kraj. Osim toga, teško je pronaći proizvođača koji bi se upustio u izradu prototipa,  a količine o kojima bi se radilo najčešće su u toj fazi nepoznate. Sjećam se kada smo došli na ideju da napravimo spužvicu za suđe. Zamislite kako je bilo dogovoriti sastanak u tvornici koja proizvodi milijune spužvica i tražiti da vam naprave prototip samo jedne i to još u crnoj boji. Srećom, imali smo posla sa čovjekom kojemu se ta ideja učinila zanimljivom. Nasmijao se i odlučio napraviti uzorke. Na sreću, ta suradnja traje do danas.7. Kakvi su planovi za budućnost Twelvedots-a?
Uočili smo da se u dizajniranju  slučajno  premještamo iz jedne sobe u drugu, te se iskreno nadamo da će u budućnosti naši proizvodi moći uljepšati i neke druge prostorije u kojima svi mi boravimo. 

8. I za kraj, gdje sve možemo naći Twelvedots? 
Sve naše proizvode možete kupiti putem web shopa na www.twelve-dots.com ili u raznim trgovinama diljem Europe i svijeta.

*********

Iz Twelvedots dizajnerske radionice su do sada izašle prekrasne daske za posluživanje i rezanje, ukrasne kukice za vješanje odjeće ili modnih dodataka, mramorni držači za jaje, zidni stolić i posebne crne, četvrtaste spužvice za pranje posuđa. Za bilo koji Twelvedots proizvod da se odlučite, možete biti sigurni da ćete dobiti nešto što će biti ne samo funkcionalno i lijepo, već kvalitetno i trajno! Osim toga, svi proizvodi su proizvedeni lokalno što svakako preferiram u nastojanjima da smanjim svoj ugljični otisak!

Dakle, sve priče o tome da kod nas nema funkcionalnih dizajnerskih proizvoda koji će oplemeniti vaš dom i doživjeti neke nove generacije jednostavno padaju u vodu! Više nema isprike za ulaganje u strane brendove inspirirane skandinavskim stilom, kad vam je Twelvedots skoro pa pred vratima! 

Što kažete na Twelvedots? 
Koji proizvod bi najradije vidjeli u svom domu?
Volite li skandinavski stil i minimalizam u uređenju?
Koji su vam prioriteti kod odabira malih uporabnih predmeta za kućanstvo?

Više informacija možete naći u Twelvedots web trgovini, a pratiti ih možete i putem Facebook-a te Instagram-a pa ne gubite vrijeme! Podržite, proširite riječ i pokažite ljubav! ;)


Pozdrav od Jelene, Nikole i Maje!P.S. Sve fotografije su preuzete sa Twelvedots web stranice ili Twelvedosts facebook-a uz dopuštenje vlasnika.

utorak, 14. ožujka 2017.

ČUVAMO OKOLIŠ: Čistimo rabljenu odjeću i obuću!


johanna vintage
Nedavno sam pisala o razlozima zašto kupovati rabljenu odjeću, a danas ćemo se pozabaviti sa načinima kako tu istu odjeću očistiti i po potrebi dezinficirati pošto je mnogima upravo pitanje čistoće glavni razlog zašto izbjegavaju second hand!  Iako je najčešće dovoljno odjeću samo oprati na višim temperaturama, nekim rabljenim predmetima ipak treba posvetiti malo više pažnje! Ovaj vodič će vam pomoći da na što prirodniji način temeljito očistite ne samo rabljenu odjeću koju ste kupili, već i onu koja se već nalazi u vašem ormaru! Brigom o odjeći koju nosimo produžujemo joj vijek, a samim time smanjujemo potrebu za čestom kupovinom nove! Krenimo!

ODJEĆA

KEMIJSKA SREDSTVA ZA DEZINFEKCIJU: Rabljenu odjeću koju ste kupili, kao što sam prethodno napisala, obično je dovoljno oprati na 60 stupnjeva i to je to! Ipak, ako niste sigurni gdje je ta odjeća stajala, tko ju je nosio ili ako smatrate da pranje na višim temperaturama nije dovoljno, odjeću prethodno natopite u Asepsol eko sredstvo prema uputama na ambalaži.  Osim Asepsola, za bijelo i rublje postojanih boja možete koristiti i Izosan koji se upotrebljava i u bolnicama za dezinficiranje posteljine i površina recimo, ali i za dezinficiranje vode za piće. Oba sredstva možete kupiti u ljekarnama. Nakon dezinficiranja, odjeću jednostavno operite u perilici i osušite. Sušenje odjeće na suncu također djeluje dezinfekcijski, ali vodite računa da na taj način se sušite tamnu odjeću koja bi mogla izblijediti. 

ALKOHOLNI OCAT: Osim ovih kemijskih sredstava, za dezinficiranje možete koristiti i obični alkoholni ocat kojeg jednostavno dodate umjesto omekšivača u perilicu! Osobno izbjegavam koristiti omekšivač i umjesto njega pri svakom pranju koristim bijeli ocat u kojeg dodam nekoliko kapi eteričnog ulja! Odjeća je nakon pranja jednako meka kao sa omekšivačem, a ručnici (kojima omekšivač umanjuje mogućnost upijanja) budu i mekši! Bijeli ocat je osim za dezinfekciju dobar i za uklanjanje mirisa što je posebno korisno kada perete odjeću koja je duže vrijeme stajala.

SODA BIKARBONA: Neugodne mirise možete ukloniti i tako da odjeću potopite u otopinu vode i sode bikarbone te ostavite preko noći, nakon čega ju normalno perete u perilici (više o tom pročitajte ovdje). Osim toga, dodatak sode bikarbone u prašak za pranje rublja može povećati njegovu učinkovitost, posebice kod tvrde vode, što je u velikom dijelu Hrvatske slučaj!

UKLANJANJE MRLJA: Pri kupovini, rabljenu odjeću uvijek treba dobro pregledati za mrlje. Iako je neke mrlje moguće ukloniti i nakon što je odjeća više puta oprana, bilo bi bolje da zaflekanu rabljenu odjeću preskočite jer će vam oduzeti previše energije i vremena, a pozitivan ishod nije zagarantiran! Ipak u slučaju da ste odjeću sami zaflekali, važno je reagirati što prije, ali i znati kako pojedinu mrlju ukloniti za što ćete veliku bazu korisnih informacija naći ovdje

OSTALO: Poneka odjeća treba posebnu pažnju kod pranja! Bilo da se radi o vunenim džemperima, sintetici, svili ili koži, hrpu odličnih savjeta ćete naći ovdje! Neke vrste odjeće, kao što su to kaputi od brušene kože (velur, antilop) najbolje je odnijeti na kemijsko čišćenje, pogotovo ako ste našli neki povoljan rabljeni komad kojem treba malo ljubavi! 

a clothes horse
OBUĆA

DEZINFICIRANJE: Ako ste se odlučili za kupnju rabljene obuće, moja preporuka je da čišćenju posvetite posebnu pažnju! Obuću koja se smije prati u perilici, kao što su to patike i slično, prethodno natopite u otopini Asepsol-a ili Izosan-a (prema uputama na pakiranju), a tek nakon toga ih ubacite u perilicu! Kožnu obuću također možete dezinficirati uranjanjem u otopinu Asepsol-a, ili brisanjem vlažnom krpom natopljenom u otopini Asepsol-a, ali je nakon toga samo prebrišite krpom uronjenom u čistu vodu! Kožnu obuću (ali i odjeću i torbe) nakon čišćenja obavezno namažite nekom masnijom kremom ili kokosovim uljem kako s vremenom ne bi počela pucati! Kožnu obuću je poželjno i zaštiti od vode, a za to možete koristiti mast za impregnaciju koju ste sami napravili! Poznavanje načina dezinficiranja je važno ne samo kod kupovine rabljene obuće, već i u slučaju da patite od gljivičnih oboljenja jer vam redovito čišćenje može uvelike pomoći da se riješite atletskog stopala! 

UKLANJANJE MIRISA: Ako vam obuća i nakon dezinficiranja i pranja ima neugodan miris, istresite u nju 1-2 žlice sode bikarbone u koju ste dodali neko eterično ulje! Eterično ulje čajevca ima dezinfekcijska svojstva pa je ono dobar izbor! Obuću stavite u vrećicu koju ste dobro zatvorili i ostavite da odstoje nekoliko dana, a zatim istresite sodu i očistite unutrašnjost obuće pomoću usisavača. 

UKLANJANJE PLIJESNI: Iako nikako ne preporučam kupovinu pljesnive rabljene obuće, za slučaj da vam se kožna obuća ili odjeća upljesnivila, razmislite o čišćenju prije nego ju bacite! Iznimno je važno da svu pljesnivu odjeću i obuću iznesete van na zrak kako bi spriječili širenje spora, a površine na kojima je ta odjeća bila dobro očistite! Prvo sa kožne odjeće ili obuće na suho očistite svu vidljivu plijesan, a zatim odjeću/obuću prebrišite krpom ili spužvom natopljenom u toplu vodu u koju ste dodali blagi deterdžent za pranje. Nakon toga sve prebrišite krpom natopljenom u čistu vodu i ostavite da se osuši na zraku, ali ne na izravnoj sunčevoj svijetlosti. Nakon sušenja, vrijeme je da uništimo preostale spore tako da sve izvana i iznutra prebrišete krpom natopljenom u otopinu hladne vode i medicinskog alkohola (u omjeru 1:1).  Više o tome pročitajte ovdje!

MRLJE OD SOLI: Mrlje od soli koje su česte na obući tijekom zime možete ukloniti otopinom octa u vodi (omjer - jedna šalica vode: jedna žlica alkoholnog octa). Lagano natapkajte dijelove na kojima se nalaze mrlje otopinom, prebrišite čistom krpom i ostavite da se osuši dalje od izvora topline, te ponovite po potrebi. Na ovaj način možete čistiti mrlje na koži, umjetnoj koži i tkanini, ali ako čistite obuću od brušene kože, pazite da ne natopite kožu otopinom octa jer bi se mogla skupiti!

BRUŠENA KOŽA: Pri čišćenju obuće od brušene kože treba biti posebno oprezan! Nju nikako nemojte natapati u sredstva za dezinfekciju niti u vodu! Krenite tako da prvo pokušate ukloniti nečistoće suhom četkicom (možete koristiti četkicu za nokte ili staru četkicu za zube) i vodite računa da uvijek četkate u istom smjeru! Mrlje koje ostanu nakon četkanja pokušajte ukloniti trljanjem običnom bijelom gumicom za papir! Za tvrdokornije mrlje koristite bijeli, alkoholni ocat ili medicinski alkohol - jednostavno isipajte malo na čistu bijelu krpicu i istrljajte mrlju! Ostavite da se obuća osuši pa ponovite postupak sa četkicom i gumicom! Na kraju prebrišite cijelu površinu obuće krpom natopljenom u ocat ili alkohol! Na taj način ćete osvježiti kožu, ali i dezinficirati obuću! Za svaki slučaj, ako je to moguće izvadite i temeljito očistite uloške obuće ili ih zamijenite! Ako vam se ne da gubiti vrijeme na ovakvo čišćenje, cipele uvijek možete odnijeti na kemijsko! 

GUMENE ČIZME: Gumenu obuću je lako očistiti jer je vrlo otoporna na različita sredstva! Izvana ih čistimo četkanjem i uklanjanjem osušenog blata te pranjem sa otopinom vode i sapuna, a iznutra ih je, nakon pranja sa sapunom i ispiranja, poželjno pošpricati i otopinom vode i alkoholnog octa (u omjeru 1:1) kako bi ih dezinficirali!MODNI DODACI

TORBE: Kod čišćenja torbi vrijede ista pravila kao kod čišćenja odjeće i obuće - ako je od materijala koji se mogu prati u perilici, operite ju tako, a ako je od kože očistite ju kao što bi čistili kožnu obuću ili odjeću! Kako i kožne torbe često imaju unutrašnjost od platna ili neke sintetičke tkanine, izvucite ju van i pažljivo operite pomoću četkice i otopine vode i deterdženta za pranje rublja. Neugodne mirise iz torbe uklonite tako da ćete unutrašnjost posuti sa sodom bikarbonom i zatvoriti, a ako se i vanjska tkanina osjeti, ubacite cijelu torbu u vrećicu u koju ste stavili sodu bikarbonu i dobro ju zatvorite pa ostavite nekoliko dana i očistite usisavanjem! Detaljnije o čišćenju torbi pogledajte ovdje!

ŠEŠIRI: Šešire od filca čistite prvenstveno mekanom četkom i to počevši sa lijeve strane u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Mucice uklonite pomoću ljepljive trake, a masne mrlje tako da ih prekrijete sodom bikarbonom, sačekate 2-3 sata da se ulje upije pa očetkate i ponovite dok mrlja nije uklonjena. Pri tome šešir mora biti potpuno suh! Ako ostatke sode bikarbone ne možete ukloniti četkanjem, navucite tanku čarapu ili gazu na usisivač i na taj način uklonite sodu! Slamnate šešire očistite četkom i prebrišite vlažnom krpom pa ostavite da se osuše van izravnog sunčevog svijetla ili izvora topline. Traku koja se nalazi sa unutrašnje strane šešira (može biti kožna ili od tkanine) čistite oprezno kako ne bi pokvasili šešir ili ju skinite, operite i vratite na mjesto! Kako temeljitije očistiti šešire koje ste kupili rabljene ne znam, negdje sam pročitala da ih je moguće tretirati parom, ali nisam sigurna kako bi različiti materijali reagirali na vlagu i visoku temepraturu. Ako znate javite, a više o čišćenju različitih vrsta šešira potražite ovdje!

Kao što sam u uvodu napisala, poznavanje pravilnih načina za čišćenje i održavanje odjeće i obuće je iznimno važno kako bi nam ona što duže trajala. Za to nam najčešće ne trebaju posebna kupovna sredstva već su dovoljne i neke uobičajene namirnice koje vjerojatno već imamo u kući! Na internetu ćete naći pregršt informacija, a ovaj post neka vam bude polazna točka! Ipak vodite računa da ne uzimate sve što piše on line zdravo za gotovo, dobro razmislite o svemu što ste pročitali i dodatno istražite prije isprobavanja ako vam se nešto čini sumnjivo!  Kao i kod čišćenja doma, i pri čišćenju odjeće trebamo voditi računa o utjecaju na okoliš te birati sredstva koja su manje štetna! Također, kada kupujemo odjeću (rabljenu ili novu) uvijek trebamo voditi računa o kvaliteti i trajnosti materijala! 

Razloge zašto kupovati rabljeno potražite ovdje, inspiraciju za smanjenje količine otpada kojeg proizvodite u kućanstvu svratite ovdje, a ako želite smanjiti udio štetnih kemikalija u domu ovdje i ovdje!

Kupujete li second hand? Što izbjegavate kupovati rabljeno?
Kako čistite rabljenu odjeću, obuću i modne dodatke?
Imate li kakvih trikova? 

Voljela bi čuti vaše mišljenje o ovoj temi! :)

Hvala što se čitali i ugodan ostatak dana vam želim!

Pozdrav od Maje! 

nedjelja, 12. ožujka 2017.

TOP 5: Street style # 66

Od zadnjeg street style posta sam otkrila Lookbook, pa moja prijetnja da ćete neko vrijeme u ovoj kategoriji gledati jedne te iste blogerice pada u vodu! ;) Za one koji su jednako neupućeni kao ja (iako sumnjam da takvih ima), Lookbook je platforma na kojoj možete napraviti profil kao na facebook-u, ali služi isključivo za modu! Čak i ako nemate namjere postavljati fotografije svojih outfita, Lookbook vam može poslužiti kao ogromna baza modne inspiracije gdje možete saznati više o trenutnim trendovima, istražiti neki poseban stil odijevanja ili jednostavno pratiti osobe čiji stil vam se sviđa! Što se meni svidjelo? Pogledajte u nastavku! :)

1. U rano proljeće i u jesen obično najviše nosim šešire, pogotovo kad je ovako kišovito kao u zadnje vrijeme! Prvi pravi muški šešir mi je kupila mama u antikvarijatu još kada sam išla u srednju školu i još uvijek ga nosim! A kako kombinirati takav šešir sa odjećom? Moj prijedlog je upravo ovako kao na fotki ispod! :)
dasha ch. / lookbook

2. Tatjanu s bloga Taktata nisam našla na Lookbook-u već je osobno vrlo dugo poznam! Uvijek drugačija i posebna, hrabro kombinira nespojivo zbog čega joj se uistinu divim! Iako je ovdje u nešto umjerenijoj kombinaciji, ona ipak nosi njen pečat! Meni se sviđa! 
taktata

3. Ljupku vam ne moram predstavljati! U svakom novom postu nas počasti predivnim fotografijama na kojima ona uvijek izgleda savršeno, čak i u najjednostavnijim kombinacijama kao što je ova sa fotke ispod! Bez greške!
guerrilla girl

4. Nakon šešira, beretke su mi definitivno najdraži modni dodatak! U biti, možda ipak više volim beretke...ali nije to ono što me privuklo ovom outfit-u, već ova prekrasna nijansa plave kose koja običnu kombinaciju čini totalno upečatljivom! 
the hearabouts

5. I za kraj, jedna od meni najdražih blogerica, Daria sa bloga Kittenhood u outfitu inspiriranim  Wes Andersonovim filmom 'The Life Aquatic with Steve Zissou'. Savršeno za proljeće!
kittenhood

Sad kada je proljeće pred vratima, nekako imam više volje i po pitanju oblačenja! Kiša i dalje gnjavi, ali zimska jakna je konačno spremljena i nadam se da je više neću morati obući! Isto tako, garderoba je sve manje zatrpana i stvarno sam puno odjeće koju ne nosim odvojila. Proces je spor, jer teško priznajem sama sebi da neku odjeću sigurno više neću nikad obući (klasika) ali napredujem! I što je manje odjeće, a više reda u garderobi, to se ja bolje osjećam! :)

Što najradije nosite u proljeće?
Koje su vam omiljene fashion blogerice/blogeri?

Uživajte u nedjelji i hvala što ste svratili! :)

Pozdrav od Maje

četvrtak, 9. ožujka 2017.

U KUHINJI: Veganski puding od viška riže


U prošlom 'Top 5' postu sam vam predložila nekoliko načina kako koristiti ostatke kako biste uštedjeli energiju i vrijeme te izbjegli bacanje hrane, a danas imam jedan super ukusan prijedlog za iskorištavanje viška riže! Puding od riže nije ništa novo, svi smo ga, vjerujem, jeli u djetinjstvu kada su se još slastice pravile kod kuće, a ne kupovale zapakirane u pojedinačne porcije u trgovinama! Ja ga obično napravim kada slučajno skuham više riže no što će mi trebati za ručak, a često kada kuham rižu planski napravim više kako bi mogla napraviti puding za desert ili doručak (samo ga spremite u staklenku i ponesite na posao ili u školu)! Ako imate već skuhane riže u hladnjaku, puding ćete napraviti za čas, u suprotnom će priprema nešto duže trajati pa to treba imati na umu. Ovaj recept je veganski i ja za puding uvijek koristim biljno mlijeko, ali vi možete koristiti i kravlje mlijeko ako želite.


Sastojci:
kuhana arborio riža*
bademovo mlijeko**
javorov sirup*
kokosovo ulje
cimet
dodaci po želji: svježe ili suho voće, prženi orašasti plodovi, čokolada, kompot, pekmez, kokos...

*Kuhana riža u hladnjaku, u dobro zatvorenoj posudi, može stajati 4-6 dana bez kvarenja, a u zamrzivaču čak 6 mjeseci što znači da jednom možete skuhati veću količinu i rasporediti ju na više porcija! Ipak vodite računa da kuhana riža ne stoji dugo na sobnoj temperaturi, već ju čim se ohladi nakon kuhanja (unutar 2 sata) spremite u hladnjak kako se na njoj ne bi razvile bakterije. Mnoštvo informacija o trajnosti namirnica i optimalnom načinu čuvanja možete naći na stranici 'Still Tasty', koja je meni puno pomogla da naučim kako što racionalnije kuhati!

**Za vegansku verziju koristite biljno mlijeko po želji i bilo koje sladilo osim meda, ako je mlijeko već zaslađeno, vodite računa da ne pretjerate sa sladilom! Također, ako ste se odlučili koristiti šećer, dodajte ga odmah na početku u rižu i mlijeku, ostala sladila dodajte na kraju, kada je puding gotov.


Postupak:
Ovo je uistinu jednostavan recept i lako ga je prilagoditi ukusu pa nisam precizirala količine! Važno je da rižu koja vam je preostala stavite u šerpicu i prelijete mlijekom, tako da mlijeko pokrije rižu! Riža koju koristite je već kuhana pa nije potrebno pretjerivati sa tekućinom. Vatra neka bude srednje jaka, a rižu cijelo vrijeme miješajte kako bi pustila škrob koji će zgusnuti mlijeko. Kada se mlijeko zgusnulo, tj. kada je tekstura postala nalik pudingu, maknite šerpicu sa vatre i ostavite da se malo prohladi. Dodajte sladilo i cimet i malo kokosovog ulja, dobro promiješajte pa prebacite u zdjelice i pospite dodacima po želji. Moji ukućani stvarno vole ovaj desert  jer je super kremast i blag, a ovisno o dodacima svaki put može biti drugačiji! Osim toga, odlična je zamjena za zobenu kašu koju često pravim za doručak! Ako ste ipak raspoloženi za nešto dekadentnije, rižu skuhajte u kokosovom mlijeku ili ako niste vegani, napravite puding od riže sa slatkim vrhnjem! Meni je osobno, ova obična verzija najdraža jer nije tako zasitna, masna i kalorična kao ostale dvije pa si mogu dati oduška sa dodacima! ;)

Volite li puding od riže?
Što kažete na ovakvo korištenje ostataka?
Kako vi koristite rižu koja vam ostane?

Voljela bi 'čuti' vaše recepte i trikove!

Hvala što ste svratili i ugodan ostatak dana vam želim!

Pozdrav od Maje 

ponedjeljak, 6. ožujka 2017.

TOP 5: Recepti # 43 (Kuhamo sa ostatcima!)

U postu o načinima smanjivanja otpada iz kućanstva, pod jednom od točaka pisala sam o kreativnom iskorištavanju ostataka hrane, što je i tema današnjeg posta! Kada kuhamo trošimo puno energije, a hrana koju ne pojedemo često završi u kanti za smeće! Energiju utrošenu za kuhanje, ali i same namirnice možemo učinkovitije koristiti ako planiramo jelovnik i u njega uvrstimo jela koja se rade od ostataka. Ti ostatci ne moraju biti slučajni, njih možete pripremiti s namjerom kasnijeg korištenja. Na taj način ne samo da ćete uštedjeti, već ćete si i skratiti vrijeme provedeno u kuhinji! Više o ovoj temi možete pročitati i na blogu 'Delicious and healthy by Maya', a kad ste već tamo prošvrljajte po receptima, sigurna sam da ćete se oduševiti! ;) Krenimo!

1. Za početak tu je krem juha od rostanog povrća! Rostano povrće pravim gotovo svaki tjedan i to po ovom receptu. Najčešće svjesno pripremim više povrća i tako znam da ću sutradan imati ukusnu krem juhu! Ostatke rostanog povrće nekad dodam u slanu zobenu kašu i to nosim za doručak na posao, a možete ih jesti i sa tjesteninom!
kitchen sanctuary

2. Od krumpir pirea možete praviti popečke, obične ili sa dodatkom raznog povrća, a meni su se najviše svidjeli ovi punjeni gljivama!  Gotovo uvijek kada za ručak imamo krumpir pire, za večeru su popečci! Ako imate volje, od krumpir pirea možete praviti i njoke! Čak i kada imate malu količinu krumpira, napravite njoke i zamrznite ih pa pravite kada skupite dovoljno! ;)
imagelicious
3. Kao i u slučaju krumpir pirea, i kada pravim rižoto obično skuham više riže kako bi sutradan imala za brze popečke koje svi u kući volimo! Osim popečaka, od ostataka riže možete napraviti i ovaj prekrasan kruh bez brašna! Izgleda stvarno veličanstveno!
delicious and healthy by maya
4. Ostatke tjestenine gotovo uvijek koristim za pravljenje salate koju nosim za doručak. Uz malo pesta i povrća koje je u sezoni, za tren imate super ukusan obrok! Ova salata koju sam danas odabrala je skroz jednostavna, a dodatnu inspiraciju za ukusne obrok salate potražite ovdje!
happy healthy mama

5. I za kraj jednostavan veganski desert od starog kruha! Stari kruh obično osušim i od njega napravim mrvice, ponekad krutone, kada preostane francuskog kruha i ove ukusne grickalice, a kada nam se jede nešto slatko - veganski francuski tost, ali puding od kruha nikako da isprobam! 
running with spoons

Osim riže koju možete skuhati i za nekoliko dana unaprijed, isto je i sa mahunarkama koje se moraju namočiti i duže kuhati, kao što su to grah, slanutak i leća pa kada ih planirate za ručak, skuhajte nešto više i napravite razne namaze koje možete naći u receptima pod oznakom 'slano' ili (još lakše) u facebook albumu 'U kuhinji'!

Kako vi štedite energiju i namirnice u kuhinji?
Kako koristite ostatke?
Imate li kakvih zgodnih recepata ili trikova?

Ako vam fali ideja za štedljivost u kuhinji, popričajte sa vašim bakama ili prabakama, one su pravo vrelo informacija jer su naučene živjeti puno skromnije od nas i ne rasipati prirodna bogatstva, pogotovo hranu! 

Hvala što ste svratili i ugodan početak tjedna vam želim!

Pozdrav od Maje

petak, 3. ožujka 2017.

ČUVAMO OKOLIŠ: Kupujemo rabljeno!

the vintage map
Prema Ecowatch-u, industrija brze mode je drugi po redu najveći zagađivač okoliša! Na svakom koraku, od uzgoja ili proizvodnje sirovina do transporta gotovih odjevnih u trgovine, negativan otisak koji ova industrija ostavlja na prirodu je toliko užasno velik da nije moguće sažeti ga u par rečenica. Osim toga, industrija brze mode ide ruku pod ruku sa nehumanim uvjetima rada, a često se povezuje i sa eksploatacijom djece. Konstantno forsiranje novih trendova koji jednako brzo 'izlaze iz mode' i nestaju iz trgovina stvara osjećaj žurnosti i pomisli da nešto moramo imati odmah. Također proizvodnja ogromnih količina odjevnih predmeta i stalno stvaranje novih kolekcija, koje u prosjeku kod velikih brendova izlaze svaka dva tjedna, znači da se tijekom procesa štedi na svemu mogućem, a prvenstveno na kvaliteti i uvjetima rada, odnosno plaćama radnika.

the vintage map
Što to znači? To znači da svaki odjevni predmet koji kupite dolazi sa puno većom cijenom od one koju platite u trgovini, i sve to većinom zbog nerealnih potrošačkih navika, a ne zbog želje da izgledamo lijepo ili iz potrebe! Poznato je da najčešće kupujemo samo zato što nam se nešto taj tren svidjelo i zato jer je relativno povoljno, bez puno razmišljanja, a vrlo često se desi da to nešto što smo kupili obučemo samo jednom ili dva puta prije nego nam dosadi ili čak prije nego postane nenosivo zbog loše kvalitete! 

the vintage map
Kako (bar djelomično) izbjeći ovo? Najjednostavniji način je da počnete kupovati manje, da se svaki puta pitate da li vam je to nešto stvarno neophodno i ostavite si nekoliko dana za razmišljanje kako bi izbjegli impulzivnu! Trenutno je u svijetu sve popularniji termin 'capsule wardrobe ' (modna kapsula) čija je poanta broj odjevnih predmeta koje imate smanjiti na 30ak kvalitetnih komada (po sezoni), koji se mogu međusobno kombinirati u različite outfite i koji savršeno definiraju vaš stil. Više o tome je pisala Petra sa bloga 'Organizirajte se' ovdje pa ja neću duljiti. Samo bih dodala da su meni postovi na ovu temu uistinu bili vjetar u leđa da se konačno pozabavim s masom odjeće koja godinama zauzima mjesto u garderobi, a koju uopće ne nosim!

the vintage map
Drugi način, koji je ujedno i tema ovog posta, je da birate rabljenu robu kad god možete! Kupovina rabljene robe je jedan vid reciklaže i na taj način ćete uštedjeti, ali spriječiti da potpuno nosivi odjevni predmeti završe na smetlištu! Kada kupujete rabljeno, najčešće za iste novce možete kupiti puno kvalitetniju odjeću, pogotovo ako se radi o vintage odjeći nastaloj u vremenu prije masovne proizvodnje! Osim toga, nova odjeća sadrži brojne toksične kemijske spojeve koji se dodaju nakon proizvodnje i tijekom transporta, a koji su u više puta opranoj i nošenoj odjeći već (većinom) isprani.(više o ovoj temi možete pročitati ovdje). Kod nas su second hand trgovine tek odnedavno postale vrlo popularne, ali, kako sam velik dio svog života provela u Mađi gdje je to odavno uobičajeno, naviku kupovine rabljene odjeće imam od djetinjstva pa mi je ova tema vrlo bliska.

the vintage map
Ipak, i oko second hand-a postoje brojne kontroverze, prvenstveno po pitanju utjecaja masovnog izvoza rabljene robe sa zapada u zemlje u razvoju (većinom u Afriku), gdje ovo tržište uništava lokalnu tekstilnu industriju koja postaje nekonkurentna. Nešto više o toj temi, a opet sažeto možete pročitati ovdje, ako vas zanima, ali ono što je važno iz cijele priče je da kada kupujete rabljeno, ipak razmislite malo o tome odakle ta roba dolazi i što to uopće znači! Osim toga, treba postaviti i pitanje da li veća potražnja za rabljenom robom, automatski znači i veću potrebu za proizvodnjom nove odjeće i da li stimulira potrošnju jer omogućava da bez grižnje savjesti robu koju smo nosili tek nekoliko puta proslijedimo dalje i kupimo novu? Na takva pitanja je teško odgovoriti. Kao i u ostalim aspektima naših života, i ovdje stvari nisu crno-bijele što znači da najčešće sve što možemo napraviti je birati manje zlo. 

the vintage map
Gdje onda kupovati rabljenu robu? Uzevši u obzir prethodno napisano, možda bi najbolje bilo rabljenu odjeću kupovati privatno, tj. izravno od ljudi koju su tu odjeću nosili! Danas rabljeno odjeću možete kupiti na tržnicama i buvljacima, ali i preko interneta! Uz opće oglasnike, u Hrvatskoj i Srbiji postoji specijalizirana stranica koja se bave isključivo prodajom odjeće, obuće i modnih dodataka, a to su mojekrpice.hr ili mojekrpice.rs. Ondje možete kupovati i prodavati odjeću koju više ne želite nositi bez ikakve naknade, stranica je pregledna i lako ju je pretraživati! Ako planirate svoju odjeću prodavati (što svakako preporučujem), vodite računa da su vam fotke jasne i kvalitetne, a opisi i mjere detaljni jer ćete tako svakako lakše prodati odjeću! Ja mogu reći da sam stvarno zadovoljna sa ovom stranicom i da nisam imala negativnih iskustava. Osim na buvljacima i preko interneta, garderobu možete obnoviti i tako da organizirate takozvane swap-ove ili second hand zabave! Napravite event na facebook-u i pozovite ekipu da ponesu ono što im je višak i što im je nepotrebno, možda nešto za klopu ili cugu, pustite glazbu i provedite dan u ugodnom društvu uz razmjeni dobara! :)

the vintage map
Što kupovati rabljeno, a što ne? To uistinu ovisi o vama! Neki ljudima je sama pomisao na nošenje rabljene odjeće gadljiva, a nekima je to potpuno normalno. Osobno ne bi preporučila kupovinu donjeg veša (gaćice, grudnjaci, čarape) i kupaćih kostima te odjeće koja dolazi u doticaj s tijelom, a ne može se oprati na višim temperaturama! Iako je rabljena odjeća često vrlo jeftina, ne dozvolite da zbog toga kupujete nešto što niste sigurni da ćete nositi ili nešto loše kvalitete! I ovdje kvaliteta dolazi prije kvantitete, a prirodni materijali prije sintetike. Neki ljudi često izbjegavaju kupovinu rabljene obuće, ali i obuća se može dezinficirati i temeljito očistiti, o čemu će više riječi biti u jednom od narednih postova sa ovom temom. Ipak, ako ste u mogućnosti, izbjegavajte kupovinu polovnih cipela za klince čije se stopalo još uvijek razvija.

the vintage map
Koji su nedostatci ovakvog načina kupovanja? Nedostatci su u tome što ne možete uvijek taj tren naći nešto što želite! Često za neki odjevni predmet morate čekati duže vremena i redovito obilaziti buvljake ili trgovine sa rabljenom robom! Dakle, trebat će vam slobodnog vremena! Ako naručujete preko interneta, odjeću ne možete probati, a kako bi vam ju poslali ona mora biti zapakirana, što znači dodatnu količinu otpada! Ovome možete djelomično doskočiti tako da zamolite osobu koja šalje robu da ju spakira u kartonsku kutiju koja se može reciklirati! Takve su recimo i kutije na Tisku, a slanje paketa na taj način je vrlo povoljno i jednostavno!

the vintage map
Sve u svemu, smatram da je ovakav način potrošnje ipak manje štetan za okoliš u odnosu na alternativu! Kao što sam napisala u postu o načinima kako smanjiti količinu otpada kojeg proizvodimo, poanta nije u tome da iz temelja promijenimo svoj život odjednom već da idemo malim koracima naprijed prema boljim odlukama! Možda to i neće spasiti Planetu, ali odgovorniji odnos prema prirodi je nešto čemu svakako trebamo težiti, ako zbog ničeg drugog onda zbog čiste savjesti i dobrog primjera mlađim generacijama! :)

Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?
Kupujete li rabljenu odjeću?
Imate li kakve dobre savjete za šoping?

U nekom od narednih postova ću se dotaći teme kako očistiti i po potrebi dezinficirati rabljenu odjeću i obuću te kako popraviti i prepraviti odjevne predmete koji vam baš i nisu po mjeri, a imaju potencijala, a do tada pišite! Stvarno bi voljela 'čuti' vaše mišljenje! :) 

Hvala što ste svratili i ugodan vikend vam želim!

Pozdrav od Maje

P.S. Fotke su skinute sa stranice 'The vintage map' koja u stvari predstavlja indeks vintage trgovina u svijetu pa tako možete odabrati grad u koji putujete i vidjeti gdje sve možete obaviti kupovinu rabljene robe! Vrlo zgodno! :)