četvrtak, 29. prosinca 2016.

ČITAMO: Podvodna priča


Nedavno nam je poštom, ravno iz Ibis grafike, stigla još jedna prekrasna slikovnica litavskog ilustratora i autora Kestutisa Kasparavičiusa! Vjerujemo da sad već kada vidite ovo neobično i teško izgovorljivo ime, znate da Vas čeka prava poslastica! I ne samo Vas, već i Vaše klince! ;) Radi se o novom izdanju koje nosi naslov Podvodna priča. Kao što prema naslovu možete pretpostaviti, radnja je smještena u morske dubine gdje vrijedne ribice brinu da sve bude tip-top! Neke od njih spašavaju nasukane brodove i podmornice, neke na mjesto vraćaju odbjegle otoke, neke usmjeravaju uzburkane valove, a neke rastjeruju tamne oblake i vraćaju Sunce na nebo, ako bi ono slučajno tijekom oluje upalo u more! Svaka ribica ima svoj zadatak koji savjesno ispunjava, a kada se ribice konačno odluče otići na zasluženi odmor, u pomoć im stiže jedna spretna hobotnica!



Kao i u svakoj slikovnici Kestutisa Kasparavičiusa s kojom sam se susrela, likovi su razrađeni do detalja, a priče neobične, šašave i zabavne pa plijene pažnju čak i najvećim vrtiguzima! ;) Ipak, u svoj svojoj šašavosti imaju neku dozu realnosti zbog čega ćete lako povjerovati da je taj bajkoviti svijet stvaran i da sve uistinu i jest onako kako to autor opisuje! Tome naravno pomažu čarobno lijepe ilustracije od kojih je svaka pravo malo umjetničko djelo! Pogledajte samo te valove na fotografiji iznad! Meni bi već samo oni bili dovoljni da poželim vidjeti i pročitati svaku pojedinu slikovnicu ovog autora! Iako mi je kroz ruke prošlo stvarno puno lijepih knjiga za djecu, slikovnice Kestutisa Kasparavičiusa su zaista posebne!



U izdanju Ibis grafike, osim Podvodne priče, naći ćete još deset knjiga ovog autora, od kojih smo vam naslove Zec Mrkvus Veliki i Vrtlar Florijan već ranije predstavile. Uz njih, ova izdavačka kuća objavljuje i slikovnice našeg omiljenog dvojca kojeg čine Julia Donaldson i Axel Sheffler, najpoznatijih po seriji slikovnica o Grubzonu! Sve su to dovoljni razlozi da ih posjetite! Osim toga, na njihovoj web stranici ćete često naći popuste pa svakako provjerite s vremena na vrijeme i popratite ih na facebook-u da vam nešto ne promakne! ;)



Mi smo ovu slikovnicu pročitali dva puta za redom čim smo je dobili, a sigurna sam da će i vaše klince oduševiti! Iako je nešto duža, vjerujem da ćete i čitajući ju trogodišnjacima uspjeti doći do kraja u jednom navratu, a kod onih starijih se pripremite na raspravu i hrpu pitanja o morskim dubinama i njihovim stanovnicima. 

Za sve dodatne informacije svratite na web stranicu Ibis grafike gdje ćete uz velik izbor knjiga za djecu na hrvatskom i engleskom jeziku naći i knjige za odrasle! 

Što kažete, kako vam se sviđa?
Da li ste već imali priliku čitati Podvodnu priču ili neku drugu slikovnicu Kestutisa Kasparavičiusa? 
Koja vam je omiljena?
Koje slikovnice bi sami preporučili?

Šaljite mi svoje prijedloge i uživajte u nekom zabavnom štivu! ;)

Pozdrav od Maje

utorak, 20. prosinca 2016.

SKITAMO: Advent u Tvrđi 2016.


Kao što sam prošle godine pretpostavila, ovogodišnji osječki 'Advent u Tvrđi' je još bolji i još veći! Niske temperature nas nisu spriječile da jedno popodne provedemo na Trgu Svetog Trojstva uživajući u božićnoj čaroliji! Osim bogate gastro ponude, ondje vas čeka raznolik i zabavan program, mnoštvo događanja, ali i nešto veći izbor handmade sitnica nego prošle godine, što znači da ćete na adventskom sajmu moći spojiti ugodno sa korisnim i kupiti nešto lijepo za svoje najmilije! Mi smo se počastili kuhanim vinom, a mališa ukusnim prirodnim sokom od jabuka. Dečki su i klopali, a ja sam se samo zasladila kesten pireom. Naravno da nismo uspjeli iz Tvrđe otići bez simpatičnog malog drvenog robota i mirisnog bračkog sapuna! Kako nam je bilo prošle godine na 'Adventu u Tvrđi' pogledajte ovdje, a kakva je atmosfera ove godine, u nastavku posta! 




























Mi smo se stvarno lijepo proveli u Tvrđi i sigurno ćemo ići ponovo! Čak i da ne stignete posjetiti Advent prije Božića, od 27. do 30. prosinca dovedite klince na zimsku 'Limpijadu', a ako ste ipak više raspoloženi za izlazak za odrasle i grijanje kuhanim vinom ili rakijicom, provjerite program na web stranici ili facebook-u i pokupite ekipu! ;) Osim na facebook-u, 'Advent u Tvrđi' možete pratiti i na instagramu

Da li ste već posjetili 'Advent u Tvrđi'? Što vas se najviše dojmilo?
Što mislite da bi moglo dodatno poboljšati ovo događanje?
Kako se blagdani obilježavaju u vašem gradu?

Pišite i uživajte u blagdanskoj čaroliji gdje god da ste! :)

Pozdrav od Maje

ponedjeljak, 19. prosinca 2016.

TOP 5: Recepti # 40 (Veganska božićna gozba)

Božić ove godine pada na nedjelju, a nedjelja je i inače dan kada kuhaju bake, što znači da se posebno dobro jede! Kako mali jede u vrtiću, preko tjedna često nešto zbrljavimo, a često ni ne kuhamo pa to nedjeljom pokušavamo nadoknaditi! :) E sad, više bi me veselilo da je Božić neki bezveze dan tijekom tjedna pa da se dva puta ogrebemo za klopu, ali može i ovako! ;) Bitno je da sama ne moram kuhati, što ne znači da nisam skitala po internetu i tražila savršena jela za božićnu gozbu - i to vegansku! Kako ne mogu sa sigurnošću reći što se tradicionalno jede za Božić, birala sam ono što bi sama voljela vidjeti na blagdanskom stolu! Ako ste vegetarijanci ili vegani pa čak i ako ste mesojedi, potpuno skeptični prema vege hrani, provjerite moj današnji izbor - sigurna sam da nećete ostati ravnodušni! ;)

1. Počinjemo sa štrucom od gljiva i pekan oraha u tijestu! Kako pekan orahe nisam nikada vidjela u živo, a kamoli okusila, zamijenila bi ih običnim orasima koje imam u vrtu! Iako bi mi već i ova štruca uz neku finu salatu bila dovoljna, radi se ipak o božićnoj gozbi pa ću si dati oduška! ;)
delightful vegans

2. Kao prilog uz štrucu rado bih na stolu vidjela odrezak od cvjetače u umaku od gljiva. Osim ukiseljena, cvjetača mi nije nešto posebno draga, ali ovako pripremljena bi me mogla pridobiti! ;) Probat ćemo! 
veganricha


3. Blagdanski stol bez krumpir pirea ne bi imao smisla, a ako mu dodamo češnjak i svježi vlasac, ovo jednostavno jelo postat će zvijezda trpeze! ;)
kitchen treaty

4. Na jelovniku bih rado vidjela i rostano povrće, recimo ove prokulice začinjene balzamičnim octom, senfom i medom, kojeg možete zamijeniti nekim drugim tekućim sladilom! I inače kada pravim rostano povrće koristim sličan dresing i za mene je to dobitna kombinacija!
eat yourself skinny

5. I za kraj fina salata od mrkve i paprike posuta pinjolima! Milica, koja potpisuje ovaj recept, ima moje apsolutno povjerenje što se tiče kombinacije okusa, tako da sam sigurna da bi me ova salata oduševila!
na tanjiru

Iako obično u svečane jelovnike uvrstim i neku slasticu, odlučila sam ih preskočiti, a ako vam fali ideja za slatkiše, ovdje možete naći pet ideja za veganske božićne kolačiće! Ostale veganske recepte naći ćete na oznaci 'veganski', a ostale postove vezane uz Božić, na oznaci 'Božić'! ;)

Što kažete na današnje prijedloge?
Što vi obično pripremate za Božić?
Što bi najradije vidjeli na božićnom stolu?

Ja se u biti od svega najviše veselim bakinoj vege sarmi! ;)

Pišite i uživajte u osmišljavanju blagdanskog jelovnika!

Pozdrav od Maje

četvrtak, 15. prosinca 2016.

U KUHINJI: Veganski 'creamer' za kavu i čaj


Iako ju pijem crnu, bez šećera i mlijeka, ponekad popodne, kada želja za slatkim prevlada, u kavu dodam domaći karamel sos ili kockicu - dvije čokolade, ponekad žličicu namaza od lješnjaka ili med s cimetom, a zimi obično u te svrhe služi zimski sirup sa začinima! Posebno ukusna je i kava sa kokosovim mlijekom, a kada sam nedavno probala kavu sa sirupom od datulja (hvala Mariu što mi je otkrio to prekrasno sladilo!) pitala sam se kako mi je to do sada promaklo! :) Negdje nakon mog prvog susreta sa sirupom od datulja, na 'A Beautiful Mess' stranici je objavljen recept za 'creamer' od kokosovog mlijeka zaslađenog upravo ovim sladilom! Kako nisam imala strpljenja čekati dok Mario dođe iz Zagreba i donese sirup, odlučila sam improvizirati i sama ga napraviti! Rezultat je bilo super kremast i karamelast veganski 'creamer' bez dodanih šećera, a od ostataka tj. pulpe datulja na brzinu sam pripremila srceta koja okusom neodoljivo podsjećaju na čupavce! Krenimo!


Sastojci za 'creamer' (za cca 500 ml):
1 konzerva kokosovog mlijeka (400 ml)
200 g datulja sa košticama
pola mahune vanilije

Postupak:
Očistite datulje od koštica pa ih narežite i prelijte sa 2-3 dcl vode i stavite na srednje jaku vatru do ključanja. Nakon ključanja skinite šerpicu sa vatre i dodatno usitnite datulje štapnim mikserom ili u blenderu, kako vam je lakše pa ostavite da se ohladi. Ohlađenu smjesu procijedite kroz gazu tako da sva tekućina prođe pa sirup vratite na srednje jaku vatru da se malo reducira i zgusne, a pulpu ostavite sa strane! Sklonite sirup sa vatre i dodajte mu sjemenke vanilije koje ste ostrugali sa polovice mahune, a zatim i kokosovo mlijeko! Sve promiješajte pjenjačom i presipajte u čistu staklenku. Ovakav 'creamer' može stajati u hladnjaku 2 tjedna, ali ne vjerujem da će toliko dugo opstati! ;)



Sastojci za kokos-čoko srceta (cca 8 komada):
ostatak pulpe od datulja nakon pravljenja sirupa
5-6 žlica kokosa (brašno)
1 žličica kakao praha
sladilo po želji

Postupak:
Jednostavno pomiješajte pulpu, kokosovo brašno i kakao te umijesite kao tijesto! Ja nisam dodatno sladila smjesu, ali ako želite možete! Od smjese pravite kuglice ili ju stavite u silikonske kalupe, stavite u hladnjak da se smjesa malo stisne i nakon toga pažljivo izvadite! Ovakvih srceta neće biti puno, ali taman za zasladiti se sa najboljom prijom uz kavu ili kao zdrava opcija za popodnevni slatkiš nakon ručka!



'Creamer-om' osim kave možete obogatiti i neki fini crni čaj, a ako i sami imate naviku ponekad piti kavu kao desert, preporučujem da probate ranije spomenuti zimski sirup, bundevastu kavu ili kakao kavu

Osim toga kako Božić samo što nije, zašto ne biste napravili ovaj 'creamer' kao jestivi dar nekoj dragoj osobi koja voli eksperimentirati sa okusima kave?

Što mislite? Sviđa li vam se ideja?
Da li ste pravili već nešto slično?
Kakvu kavu najradije pijete?

Pišite i šaljite fotkice ako ste isprobali neki od recepata sa bloga! :)

Pozdrav od Maje

utorak, 13. prosinca 2016.

DIY: Gombice za bor


Božić nam se bliži pa je vrijeme da i ove godine počastimo bor sa nekim novim ukrasima, zar ne? Ako ste raspoloženi za nešto super jednostavno, prilagodljivo i prilagođeno za drvca oko kojih se motaju mala znatiželjna bića, onda su vunene gombice prava stvar za vas! ;) Ove gombice su napravljene jako davno i već dugo krase naše božićno drvce, ali nekako ranije nisu stigle na red za objavu! Super je što za njih možete koristiti ostatke vune (prošvrljajte po bakinim ormarićima ako sami ne štrikate) i ostatke filca od nekih drugih kreativnih projektića, a boju i veličinu birate sami ovisno o tome što se uklapa u ostatak božićne dekoracije! Krenimo! 


Što vam je potrebno:
vuna u željenim bojama, komadići filca, karton, olovka, škare.

Postupak:
Kako napraviti gombice pogledajte ovdje s tim da za vezanje gombica koristite nešto duže niti vune! Kada ste završili gombicu, malo ju podšišajte da bi bila što ljepša, ali pazite da ne odrežete niti kojima ste zavezali gombicu! Te niti zavežite malo iznad gombice, pa iznad čvora i između 2 niti stavite mali pravokutnik od filca za mašnicu. Omotajte ga nekoliko puta i zavežite! Na nekih 3-4 cm iznad mašnice ponovo zavežite čvorić kako bi dobili omčicu za kačenje gombica na grane! Odrežite višak vune ako ga imate i gotovi ste! :) Ako imate male boriće za njih gombice možete napraviti pomoću vilice ovako, a takve male gombice možete iskoristiti i za pravljenje girlande, samo ih spojite međusobno u dugačak lanac pomoću igle i konca i omotajte oko drvca! ;)



Ove gombice odlično popunjavaju prazna mjesta na božićnim drvcima, a super su ako želite zaposliti i zabaviti klince - mene je gombice naučila raditi baka i te trenutke ću uvijek pamtiti! :)

Kada već pravite gombice, ne zaboravite da od njih možete napraviti i toplu zimsku ogrlicu, za sebe ili kao božićni dar za dragu osobu, ili ih iskoristiti kako bi staru kapicu pretvorili u jednu simaptičnu medenu koja će oduševiti svakog mališana! :)

Osim gombica, za ukrašavanje božićnog drvca možete sami napraviti i tri vrste ukrasa od glinamola, ptičice od tkanine ili jednostavno malo srediti neke stare kuglice

Što kažete? Zar nije jednostavno?
Kakve ukrase za božićno drvce volite?
Da li ste već neke pravili sami?


Pišite nam i uživajte u kreativnosti, a ako ste isprobali neke od naših tutoriala pošaljite nam fotkice, voljele bi vidjeti! ;)

Pozdrav od Maja

nedjelja, 11. prosinca 2016.

TOP 5: Street style # 63

Bliži nam se zima, a modna jesen je na izmaku pa je ovo zadnji jesenski modni post! Još uvijek nije toliko hladno pa imamo volje za kombiniranjem pa smo potražili malo inspiracije na gradskim ulicama dok ne krene zimsko zabundavanje!

Where Did U Get That
Lovely Pepa
Polienne
Okay Andie
Blue Turpentine
Sad idemo van iskoristiti ovu ne tako hladnu i sunčanu nedjelju za boravak u prirodi! Uživajte u ostatku vikenda!

Pozdrav od Maja