utorak, 30. kolovoza 2016.

DIY: Paw Patrol ukrasi za tortu

Za četvrti rođendan, mali čovjek je točno znao kakvu tortu želi! Od čokolade, vanilije i naranče sa Psićima u ophodnji! Kako nismo ljubiteljice jestivih naljepnica za torte i ukrasa od fondant mase, odlučile smo improvizirati i napraviti 'psiće na štapiću'! :) Prošvrljale smo po netu i odmah našle odgovarajuće sličice, što smo i očekivale s obzirom na popularnost ovih malih četveronožnih junaka među klincima! Tako smo mališanu ostvarile želju, a okus torte nismo pokvarile hrpom nepotrebnog šećera i sumnjivih sastojaka! Bonus bodovi idu na lakoću izrade i činjenicu da je materijal za ovakve ukrase skoro pa za dž! ;)

Potrebno:
hamer papir, papir za printanje za šablonu, slika po želji skinuta sa neta (mi smo koristile ovu),  program za uređivanje fotki, printer, škare i male škarice, ljepilo za papir i drveni štapići za ražnjiće.

Postupak:

1. Izrežite dva komada hamer papira A4 formata, a za mjeru koristite običan papir za printanje. Isprintajte sliku pa istu okrenite zrcalno u programu za uređivanje fotki i isprintajte jedan primjerak tako. Za slučaj da je slika koju ste skinuli sa neta u pdf formatu pa se ne može uređivati u programu za uređivanje fotki, jednostavno kod printanja odaberite opciju printanja na transfer papir koja će automatski okrenuti sliku zrcalno! Ako niste sigurni da vaš printer može printati na hamer papir radije nemojte riskirati već odnesite pripremljene slike u fotokopiraonu i tamo ih isprintajte!

2.  Izrežite slike pa ljepilom za papir spojite obje strane (normalnu i zrcalno okrenutu) tako da na donjem dijelu i u sredini ostavite dio u koji ćete postaviti štapić.
3. Špicastim dijelom razdvojite dio koji nije zaljepljen pa uvucite suprotnu stranu štapića i gotovi ste! ;) 

Ovakve ukrase možete napraviti sa bilo kojim likovima za slučaj da vaši mališani nisu ljubitelji Psića u ophodnji, a na sličan način možete ukrasiti i neke 'ozbiljnije' torte - samo pustite mašti na volju! ;) Uz simpatične likove mi smo dodale i jednu šarenu girlandu, a kako je i sami možete napraviti pogledajte ovdje!



Naša torta je razveselila mališane, bez obzira na to što nije bila savršeno sređena kao torte koje se naručuju iz slastičarni - bila je šarena, vesela i ukusna, a to je važno! ;) 

Kako vi ukrašavate torte?
Da li vam je izgled slastica bitan?
Kako vam se sviđa ova ideja?

Recept za tortu slijedi u idućem postu, a do tada provjerite ostale 'uradi sam' projekte i uhvatite malo vremena za kreativnost! ;)

Pozdrav od Maja

petak, 26. kolovoza 2016.

U KUHINJI: Veganski zobeni keksi sa jabukama


Kada smo došli s mora, dočekale su nas niske temperature i puno dvorište domaćih, nešpricanih jabuka. Hrpa ih je već popadala na tlo pa smo odmah krenule u akciju kako ne bi propale! Pošto nije bilo vruće, odlučile smo za početak napraviti ukusne zobene keksiće sa jabukama, idealne uz šalicu kave kao međuobrok ili recimo uz šalicu toplog bademovog mlijeka! 

Sastojci (za 10ak većih komada):
110 g sitnih zobenih pahuljica
80 g brašna
1,5 žličica praška za pecivo
1 žlica mljevenih chia sjemenki + 3 žlice mlake vode (ili 1 jaje)
30 g kokosovog ulja
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žličica cimeta
1/2 žličice muškatnog oraščića
prstohvat soli
80 ml agave sirupa 
120 g sitno nasjeckane jabuke
2-3 žlice vode po potrebi


Postupak:
Upalite pećnicu na 160 stupnjeva. Chia sjemenke usitnite u mlincu za kavu (od 1 žlice sjemenki dobit ćete 2 žlice mljevenih sjemenki) i potopite ih u tri žlice mlake vode pa ostavite da odstoje. Pomiješajte zobene pahuljice, brašno, prašak za pecivo, cimet, muškatni oraščić i sol. Otopite kokosov maslac, ostavite da se malo prohladi pa ga zajedno sa ekstraktom vanilije i agavinim sirupom dodajte u chia sjemenke koje su se pretvorile u želatinoznu smjesu. ovu smjesu dodajte u suhe sastojke, dobro izmješajte da se ujednači pa ubacite sitno sjeckanu jabuku.  Po potrebi dodajte malo vode, ako je smjesa presuha! Ponovo izmiješajte i navlažite ruke pa pravite kuglice i stavljajte ih u tepsiju koju ste obložili masnim papirom. kuglice pritisnite vlažnom žlicom pa pecite cca 15 minuta, ovisno o jačini pećnice. 


Ovi keksići nisu prhki i dosta su zasitni zbog čega su zgodni za usputni obrok ili užinu, kada ste u pokretu, na poslu ili u školi, a iznenada vas uhvati glad!

Ako volite deserte sa jabukama, možda vam se svide i naši recepti za cupcakes-e od jabuka sa Speculaas kremom, pitice sa jabukama i brusnicama, palačinke od jabuka, hrskavac od jabuka ili pečene jabuke!

Kako vam se čini ovaj recept?
Da li ste već pravili nešto slično?
Koje slastice sa ovim finim voćem su vama omiljene?

Pišite nam, šaljite svoje recepte i fotkice naših recepata koje ste isprobali!

Pozdrav od Maja


utorak, 23. kolovoza 2016.

SKITAMO: Šibenik


Ove godine smo ljetovali u kampu Adriatic u Primoštenu, a kako nam je prvih par dana bilo dosta hladno, odlučili smo posjetiti Šibenik. U Šibeniku smo bile puno puta i uvijek se rado vraćamo jer ovaj grad nudi stvarno puno! Iako njegove ljepote možda ne dolaze toliko do izražaja tijekom sezone kada su njegove ulice preplavljene turistima i štandovima, ako podignete pogled i zaboravite na gužvu uočit ćete sve one detalje koje Krešimirov grad čine pravim biserom Jadrana. Dodatna otegotna okolnost je ako sve te ljepote pokušavate uhvatiti kroz objektiv dok trčite za četverogodišnjakom. Zbog toga ćete u ovom postu vidjeti tek mali dio onoga što Šibenik je.



Krešimirov grad se prvi puta spominje u 11-om stoljeću i najstariji je hrvatski samorodni grad na Jadranu. Krasi ga impresivna fortifikacijska arhitektura koju čine četiri utvrde: renesansna morska tvrđava sv. Nikola, tvrđava sv. Ivana, Šubićevac i tvrđava sv. Mihovila do koje smo se uspjeli popeti, ali na žalost neki nisu imali strpljenja da uđemo! ;) Osim četiri tvrđave, u Šibenskom području ćete naći 24 crkve i 4 samostana. Iako nismo zainteresirani za crkve općenito, neko vrijeme smo morali provesti ispred Crkve Gospe van Grada jer se baš tu nalazi fontana sa kornjačama! ;)


Simbol grada, katedrala sv. Jakova, u cijelosti je izgrađena od kamena i dio je UNESCO-ve svjetske baštine. Nasuprot katedrali je i posebno lijepa Gradska vijećnica sagrađena u 16-om stoljeću u renesansnom stilu. U blizini katedrale je i Biskupska palača te Trg četiri bunara, ispod kojeg se nekada nalazila gradska cisterna čiji početak gradnje je započet 1446 godine zbog čestih sušnih razdoblja. Sa zapadne strane Katedrale je i Kneževa palača u kojoj je Muzej grada.

Iako spomenute glavne povijesne atrakcije stvarno vrijedi vidjeti, jednako ćete uživati u šetnji uskim, kamenim uličicama ovog starog grada, pogotovo u onim malo zabačenijim, u kojima nema trgovina, restorana i gužve. 












Kako to obično biva kad ste sa klincima, nakon trčanja po uskim uličicama, smjestili smo se u Perivoj Roberta Visiania, koji slovi za jedan od najljepših dalmatinskih parkova, i ondje proveli većinu našeg izleta u Šibenik. Kao što sam i navela na početku, fontane su uvijek hit i uspjevaju na duže vrijeme zadržati pažnju pa su se mama i tata mogli malo odmoriti u miru na klupici, uživajući u zelenilu.




Na   kraju, pri povratku do auta (za razliku od ostalih dalmatinskih gradova, u Šibeniku možete parkirati u samoj blizini centra za samo 3 kune po satu!), svratili smo do Trga Dražena Petrovića i zavirili u Draženove brončane tenisice. 


Iako je ovaj posjet Šibeniku bio brzinski, znamo da ćemo se vratiti pa svakako očekujte post dostojan ovog lijepog grada! Do tada pogledajte kako smo se prošle godine proveli u Splitu, Trogiru ili na Rabu (I, II, III), dok sve ostale slične postove možete naći na oznaci 'Skitamo'! Ako su vas zaintrigirale one dvije simpatične platnene dame sa fotke iznad, naći ćete ih na facebook stranici Dada i Dunda! ;)

Da li ste već bili u Šibeniku?
Što vam se najviše svidjelo?
Što biste nam preporučili da posjetimo?
Gdje ste vi ljetovali?

Pišite nam i uživajte u ovim toplim ljetnim danima, gdje god da ste!

Pozdrav od Maja

utorak, 16. kolovoza 2016.

U KUHINJI: Namaz od graha i sušene rajčice

 Ljeti mnogi koji uzgajaju svoje povrće suše rajčice kako bi ih sačuvali za jesen i zimu! Sušene rajčice se mogu koristiti na mnoštvo načina, a mi ih volimo dodavati u domaće namaze kao što je ovaj čiji recept možete naći u nastavku posta! Za njega će vam trebati samo tri sastojka, a rezultat je pikantan, veganski namaz savršen za sendviče! 

Sastojci:
1 mala konzerva graha
6 sušenih rajčica
malo maslinovog ulja

Postupak:
Ubacite oko 2 žlice maslinovog ulja, nasjeckane sušene rajčice i pola konzerve graha u blender pa blendajte dok se ne počne praviti kremasta smjesa, kada se smjesa ujednačila dodajte ostatak graha, po potrebi još maslinovog ulja ili malo vode kako bi smjesa bila kremastija pa nastavite blendati dok ne dobijete željenu mazivost! Po želji dodajte soli, ali ako su rajčice posoljene dok su sušene to neće biti potrebno! Namaz spremite u čistu staklenku i čuvajte u hladnjaku gdje možete stajati do 5 dana dobro zatvorena! 



Ako volite praviti domaće namaze možda vam se svide i naši recepti za namaz od patlidžananamaz od turkinje i sira, namaz od leće i oraha, običan humus ili humus sa avokadom, liptauer namaz ili slatki tahini namaz sa medom! Ako ste zaboravili kupiti kruh, a baš vam se jede neki dobar sendvič, ne brinite, u svega 5 minuta možete napraviti i ukusno pecivo iz mikrovalne!

Kako vam se sviđa ovaj recept?
Da li ste već pravili nešto slično?
Kakve domaće namaze pravite?

Šaljite nam svoje recepte i fotke ako ste isprobali neki od naših recepata!


Dobar tek žele vam i pozdrave s mora šalju Maje!

četvrtak, 11. kolovoza 2016.

DIY: Torbica za kupaći

Iako ljeto već na veliko traje, mi se još nismo pošteno okupale! Drava je dugo bila visoka, Dunav isto tako, a obaveza nismo ni stigle uživati u ljetnim aktivnostima! Sada je konačno došlo vrijeme za odlazak na more i kupanjac, a jedna stvar koja nam na plaži uvijek stvara probleme je mokar kupaći! Naravno da zaboravimo u torbu za plažu spremiti vrećicu pa nam mokar kupaći uvijek pokvasi sve što se u njoj nađe! To je posebno nezgodno ako na plažu nosite knjige koje ste posudili iz knjižnice! ;) Upravo zbog toga, ove godine smo si napravile nepropusnu torbicu za kupaći od vinila! Vinil možete naći na mjestima gdje se prodaju plastificirani stolnjaci, a šije se lako ako znate jedan mali trik! ;) Krenimo! :)


Što vam je potrebno:
vinil, čičak, krep traka, permanentni flomaster i knjiga za crtanje šablone, škare, mašina za šivanje i konac.

Postupak:

1.Stavite vinil na ravnu površinu i pomoću knjige koja će vam olakšati pravljenje pravih kuteva i ravnih stranica te permanentnog flomastera iscrtajte pravokutnik dimenzija cca 47 x 32 cm! Ove dimenzije su dovoljne za torbicu u koju će stati minimalno dva bikinija i dječji kupaći! Izrežite pravokutnik s unutrašnje strane linija!

2. Preklopite vinil po dužoj stranici tako da vam ostane nekih 4 cm za preklop. Izrežite čičak (naš je bio dužine 27 cm) pa mekši dio čička stavite na dio preklopa koji je okrenut prema vama, a grubi dio čička na presavijeni dio vinila uz gornji rub. Poravnajte pa učvrstite krep trakom kao na fotki ispod! Krep traku zalijepite i uz rubove sa strane - tj na dio koji ćete sašiti! Krep traka će spriječiti da se papučica mašine lijepi za vinil!

3. Sašijte prvo oba čička (meki i grubi) i to trostrukim šavom! Zatim sašijte stranice torbice, uz rub po krep traci! Kada ste sašili, pažljivo odlijepite rep traku i gotovi ste! :)

Torbicu ubacite u torbu za plažu ili ruksak i spremni ste za plažu! Kada idete sa plaže, jednostavno ubacite mokar kupaći u torbicu od vinila i sve ostale stvari će ostati suhe! Kada kupaći izvadite, samo prebrišite torbicu ručnikom i krpom! ;)




Iako kupaći uvijek možete spremiti u običnu vrećicu, ovu torbicu je stvarno lako napraviti, a izdržat će vam dulje! Osim torbice za kupaći za plažu vam treba i ulje za tamnjenje, a kako ga napraviti pogledajte ovdje!

Ostale 'uradi sam' postove potražite na oznakama 'diy' i 'tutoriali', a ljetnu inspiraciju na oznaci 'ljeto' i 'more'! :)

Što kažete na ovaj tutorial?
Kako vi provodite ljeto?
Da li ste uspjeli odvojiti vrijeme za kreativnost?

Pišite nam i šaljite fotkice!

Morski pozdrav od Maja! :)

četvrtak, 4. kolovoza 2016.

U KUHINJI: Ledeni zeleni čaj sa dinjom i đumbirom

Ljeti pijemo stvarno puno tekućine, a kada se zasitimo obične vode, eksperimentiramo sa raznim voćnim napitcima i hladnim čajevima! Tako smo vam već pokazale kako pravimo limunadu od lavande, limunadu sa mentom i ledeni čaj od lipe zaslađen domaćim sirupom od mente, a danas vam donosimo recept za super zdravo osvježavajuće piće - ledeni zeleni čaj sa dinjom! Zeleni čaj ubrzava metabolizam i pomaže sagorijevanju masti, regulira razinu šećera u krvi, štiti tijelo od štetnih posljedica UV zračenja, pomaže smanjiti stres, a smatra se i da smanjuje rizik od bolesti krvožilnog sustava. Ipak, kako sadrži kofein, može uzrokovati nesanicu i ubrzan rad srca ako se pretjeruje, a trebale bi ga izbjegavati i trudnice i dojilje pa o tome vodite računa. Dinja, osim što je super ukusna, izrazito je hranjiva i sadrži obilje kalija te vitamina A i C, niskokalorična je, pomaže suzbiti osjećaj gladi, olakšava probavu, a kako je puna vode, savršeno gasi žeđ! Đumbir je bogat vitaminom B, manganom, bakrom i magnezijem, također olakšava probavu, ublažava nadutost, pomaže kod mučnina i ima antibiotska svojstva. Sve u svemu, bezbroj je razloga da isprobate ovaj ukusan napitak! :)


Sastojci (po osobi):
žličica omiljenog zelenog čaja
malo đumbira u prahu
3 dcl vode zagrijane do 90 celzijevaca
1/4 srednje velike dinje
sladilo po želji


Postupak:
Napravite zeleni čaj prema uputstvima na pakiranju uz dodatak đumbira u prahu i ostavite ga da se ohladi. Dinju narežite na kockice i sve zajedno ubacite u blender pa blendajte dok se dinja potpuno ne usitni. Po želji procijedite, zasladite i rashladite! To je to! :)



Kako vam se ledeni čaj ne bi razvodnio, umjesto leda možete koristiti smrznute kockice dinje, a ako ih nabodete na običan štapić za ražnjiće čiji vrh možete ukrasiti raznim perlicama, dobit ćete simpatičan jestivi ukras, idealan za neko ljetno druženje na otvorenom! :)

Ako dinja nije dovoljno slatka, čaj možete zasladiti nekim tekućim zaslađivačem ili čak sokom od bazge! Šećer ne preporučamo u hladnim napitcima jer se teško otapa, ali ako nemate ništa drugo, otopite ga na laganoj vatri u vodi, u omjeru 1:1 i spremite u čistu staklenku ili bocu - tako ćete dobiti običan šećerni sirup!

Recepte za ostale napitke koje volimo potražite ovdje, kako napraviti tacnu sa fotke pogledajte ovdje, a kako ukrasiti obične plutane podmetače ovdje! :)

Kako vam se sviđa ovaj recept?
Što najradije pijete tijekom ljeta?
Imate li kakve dobre recepte za ukusne ljetne napitke?

Pišite nam i uživajte u suncu gdje god da ste! :)

Pozdrav od Maja