petak, 21. listopada 2016.

U KUHINJI: Jesenska salata (kelj+ječam+bundeva)


U jesen smo nekako najaktivniji u kuhinji jer nam jesen pruža mnoštvo finih namirnica koje moramo iskoristiti dok ih još ima, a i više je kišnih dana pa samim time više vremena provodimo u kuhinji! Jednog takvog kišnog dana nastala je i ova bogata jesenska salata koja je toliko zasitna da može funkcionirati kao gotov obrok, a sadrži naše omiljeno jesensko povrće - bundevu!

Sastojci:
kelj
ječam
butternut bundeva
Za preljev:
jogurt
sojin umak
češnjak
limunov sok

Priprema: Ječam skuhajte u slanoj vodi, procijedite, isperite kroz cjediljku i ostavite da se hladi. Bundevu ogulite i narežite na kockice, poslažite na papir za pečenje u jednom sloju i pecite u pećnici na 180 stupnjeva dok ne omekša i porumeni, a to je dosta brzo. Kelj narežite na trakice i pržite na ulju (mi smo na kokosovom) neprestano miješajući kako ne bi zagorio. Posolite ga dok se prži i skinite s vatre kad vidite da je omekšao, ali je ipak još malo hrskav, baš kakav bi trebao biti u salati!
Dok se ječam, bundeva i kelj hlade napravite umak! U šalicu jogurta iscijedite sok pola limuna (ili više ako volite kiselije), dodajte žlicu sojinog umaka i protisnite češnjaka po želji. Sve dobro promiješajte i prelijte po povrću te stavite u hladnjak da se još malo ohladi!  




Kako vam se čini ova jesenska salata? Možda vam se na prvu čini da ima malo previše posla za jednu salatu, ali vjerujte da se isplati i sve je zapravo brzo gotovo! Mi smo napravili malo više pa nam je ostalo i za sljedeći dan  i bilo je jednako fino!

Uživajte u jeseni i jesenskim plodovima dok ih još ima!

Pozdrav od Maja

2 komentara :

Voljele bi čuti vaše mišljenje!