četvrtak, 7. srpnja 2016.

U KUHINJI: Ljetna gazpacho juha


U ljetnoj kuhinji neizostavne su nam hladne osvježavajuće juhe!Prošli tjedan pravili smo hladnu juhu s krastavcima i jogurtom, a danas smo se odlučili za klasičnu povrtnu gazpacho juhu! Ova hladna juha na bazi rajčice se iz andaluzijske kuhinje proširila i u ostatak svijeta postavši najpoznatija ljetna juha. Ovdje nema kuhanja i zagrijavanja stana, potrebni su vam samo daska, nož i blender!

Sastojci (za dvije osobe):
2 rajčice
1 manji krastavac
pola glavice manjeg luka
1 češanj češnjaka
1 šalica soka pasirane rajčice
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica jabučnog octa ili iscijeđenog soka limuna
sol
papar
1 kriška kruha

Priprema: 
Rajčice ogulite i narežite na manje komadiće, krastavac ogulite i narežite na ploškice, a luk i češnjak sitno nasjeckajte i svo povrće stavite u blender. Dodajte mu ostale sastojke, začinite koliko volite i sve blendajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte još tekućine (pasirane rajčice ili vode) ako vam je pregusto.
Juhu prekrijte folijom i ostavite u hladnjaku na barem dva sata da se dobro rashladi i da se sastojci prožmu. Prije posluživanja narežite krišku starijeg kruha na kockice i popržite ih na suhoj tavi pa preprženi kruh poslužite uz gazpacho!


Brzo gotovo, fino i osvježavajuće po ljetnim vrućinama! Postoje razne verzije ove juhe (primjerice netko stavlja i papriku), a nama je ova provjerena i dobra, a vi eksperimentirajte pa ćete vidjeti kako vam najviše odgovara!

Pozdrav od Maja

Nema komentara :

Objavi komentar

Voljele bi čuti vaše mišljenje!