ponedjeljak, 28. rujna 2015.

DIY: Višekratne vrećice za voće i povrće

Znate kako koliko god da se trudite izbjegavati jednokratne vrećice one se nekako uvijek nakupe u vašem domu, kao da se međusobno razmnožavaju? E to nam stvarno ide na živce! Ljeti je ok jer skoro ništa od povrća i voća ne kupujemo već beremo u vrtu kod baka, ali tijekom hladnijeg dijela godine situacija je drugačija! Pogotovo sada kada sve važu na blagajni pa svaku vrstu voća i povrća morate zasebno spakovati! Inače u kupovinu uvijek nosimo platnene vrećice, ali za voće i povrće je svakako zgodnije nešto lakše i manje, ako ni zbog čega drugog onda zbog vaganja! Tako smo došle na ideju da recikliramo komade organze koje obično poskidamo kada dobijemo buket cvijeća, i od tih komada napravimo višekratne vrećice za šoping voća i povrća! :) Vrlo je lako!

Potreban materijal:
organza*, sintetička, pamučna ili satenska trakica, škare i metar, igla i deblji konac, upaljač, spajalica ili ziherica.

*umjesto organze možete koristiti til, markizet, neke stare tanke zavjese ili bilo koji drugu super tanku tkaninu!


Postupak:

1. Izrežite komad organze dimenzija 60 cm x 30 cm pa upaljačem oprezno otopite stranice tako da organzu držite uz plamen (nikako u plamenu) i brzo provlačite! Za ovo možete koristiti i svijeću, ali bez obzira na to koji način koristite budite jako oprezni, udaljite male pomagače i provjetrite prostoriju. Bilo bi dobro da imate posudu sa vodom na radnoj površini ako vam se desi da nešto zapalite! :)

2. Preklopite organzu po dužoj stranici na pola i sašijte stranice iglom i koncem, konac neka bude u duplo, na krajevima zavezan u čvor! Jednu stranicu sašijte cijelom dužinom, a drugu cca 6 cm od gornjeg ruba. Stranice sašijte od dolje (dakle od spojenog dna) prema gore, a zatim ponovo od gore prema dolje!



3. Presavite gornji slobodni rub 3 cm prema dolje pa sašijte u krug tako da dobijete cijev - na bočnoj stranici koju niste sašili do vrha imat ćete otvore! Šijte na isti način kao i stranice - cijeli krug u jednom smjeru, a zatim u suprotnom!


4. Kroz jedan kraj trakice provucite spajalicu ili zihericu pa trakicu uvucite u 'cijev' na vrhu vrećice koju ste prethodno sašili! Ako koristite sintetičku trakicu, nakon što ste ju provukli cijelom dužinom, krajeve malo spalite i zavežite! Trakica ne treba biti jako dugačka, čvorić neka bude tik uz otvor na vrećici!



I gotovi ste! :) Za izradu vam stvarno neće trebati puno vremena pa napravite više komada kako bi potpuno izbjegli upotrebu jednokratnih vrećica! Također, dimenzije vrećica možete odrediti sami ovisno o tome kolike količine voća i povrća kupujete! Višekratne vrećice za šoping možete lijepo složiti i držati u nekoj platnenoj pernici ili staroj kozmetičoj torbici u torbi!





Mi smo jako zadovoljne s našim vrećicama, a pogotovo s činjenicom da se količina jednokratnih već znatno smanjila! :) Iako je ovo odličan način da reciklirate organzu u koju su bili umotani buketi ili da iskoristite neke stare zavjese, ako nemate ništa slično, organzu možete i kupiti u hobi trgovinama, ali za svaki slučaj provjerite cijenu, moguće je da vam je u tom slučaju povoljnije uzeti til u trgovini sa tkaninama!

Imate li vi kakvih savjeta i ideja kako smanjiti otpad pri kupovini i općenito u kućanstvu?
Na koji način se borite sa jednokratnim vrećicama?
Koristite li platnene vrećice za šoping?

Ako je odgovor na posljednje pitanje potvrdan, u arhivi bloga naći ćete način da ukrasite obične platnene vrećice sa jabukama ili da pomoću transfer papira na njih nalijepite omiljenu fotografiju! Višak organze koji vam ostane nakon šivanja vrećica možete iskoristiti za izradu mirisnih lavandinih srca, a kako upotrijebiti razno razne ambalaže i materijale pogledajte pod oznakom 'recikliranje'!


Budite ekološki osviješteni i šaljite nam svoje ideje! :)

Kreativni pozdrav od Maja

nedjelja, 27. rujna 2015.

LISTA ŽELJA: Listopad 2015.

Svaka nedjelja u mjesecu je rezervirana za ono lijepo i zanimljivo što smo našle na internetu, a zadnja nedjelja na mjesecu je uvijek rezervirana za listu želja, tj. listu sitnica koje su nas u posljednje vrijeme oduševile! Kao što znate, uvijek naglasak stavljamo na handmade, jer smatramo da je u takve predmete, uz sav rad uloženo i posebno puno ljubavi! Volimo otkrivati nove male 'brendove', uživati u rukotvorinama i dijeliti ih s vama! Nakon ljetne liste iz kolovoza, danas je ponovo moj red!

Ova Maja želi:

1. 'Tie me' ručno rađenu leptir mašnu! Ovaj modni brend su osmislile i pokrenule tri prijateljice, a osim muških leptir mašni imaju i nešto veće ženske! Iako već posjedujem nekoliko leptir mašni koje sam sama radila, za ovako lijep modni dodatak uvijek će se naći mjesta u mom ormaru! ;)
tie me

2. Nedavno sam isprobala suhi šampon u spreju i mogu reći da sam stvarno zadovoljna djelovanjem! Jedino što me muči je ambalaža i sastav! Kako nakon što potrošim ovaj koji imam ne bi opet imala grižnju savjesti zbog bespotrebnog zagađivanja okoliša i sebe, definitivno naručujem ovaj Hairy Fairy Dust iz Helena Delirium prirodne kozmetike! Baš me zanima kakav je!
helena delirium prirodna kozmetika

3. Teško mogu odoljeti lijepoj keramici, posebno ako je ručno rađena i rukom oslikana, kao ova slovenskog 'polonapolona' brenda! Uz prvu jutarnju kavu iz šalica sa crtežima zanimljivih povijesnih likova dan može samo dobro započeti! Svježije vrijeme je pred nama pa nek ispijanje vrućih napitaka bude posebni užitak!

4. Nimalo skromno, ali sad već neophodno, ikea kivik trosjed! Već jako dugo tražimo trosjed koji će biti dovoljno velik i dovoljno dubok, a pri tome zadovoljavati estetski! Ovaj ikein je najbliže onome što želimo! Nismo još odlučili oko boje, a niti smo se sto posto odlučili za ovakvo ulaganje, ali bakin stari kauč (kojeg ste mogli vidjeti ovdje) je već davno dao svoje! :( Ako se i odlučimo za njega, to će biti prvi kupljeni komad namještaja u našem domu!
ikea




5. I za kraj malo vesele literature u kojoj će mama i sin uživati dok vani pada kiša i kada je pre hladno  za gacanje po blatnjavim baricama! Superglista je nova slikovnica autorice našeg omiljenog Grubzona, Julie Donalsdon, koju je također ilustrirao sjajni Alex Scheffler, a kod nas je možete naći u izdanju Ibis grafike, trenutno po promotivnoj cijeni!
ibis grafika


Iako zbog trenutne situacije i tolikog broja ljudi u našoj blizini koji se svakodnevno bore za opstanak sastavljanje ovog popisa želja nije prošlo bez ogromne grižnje savjesti, ipak sam odlučila objaviti ga, jer, ako ništa drugo, ljude koji rade nešto lijepo i dobro, koji se trude i stvaraju treba podržati, o njima treba širiti riječ! To ne znači da, jednako tako, ne možemo učiniti sve da pomognemo onima kojima je pomoć najneophodnija pa dok uživate u malim luksuzima makar i ovako preko interneta, razmislite kako možete pomoći i učinite to!

Kako vam se sviđa moj današnji odabir?
Kakve su vaše želje za listopad, i općenito?
Da li ste nedavno naišli na nešto što vas je oduševilo?

Pišite nam i uživajte u ostatku nedjelje!

Pozdrav od Maje

srijeda, 23. rujna 2015.

U KUHINJI: Čoko & naranča torta


Od kad nam je jedan mudar lik rekao da ako se praviš pametan pravit ćeš voćnu tortu, a ako želiš da svi budu sretni pravit ćeš čokoladnu, mi za rođoše, pogotovo dječje, pravimo isključivo čokoladne, ali uvijek podvalimo i nešto malo voćkasto! Ove godine smo kombinirale mrvicu prilagođen biskvit za jednu super čokoladnu tortu nazvanu 'Death by chocolate' sa improviziranom kremom od naranče! Recept za 'Death by chocolate' tortu se inače nalazi u knjizi 'Chocolate bible' koja je, pretpostavljate, prepuna prekrasnih čokoladnih slastica, a tortu sa fotke ste već mogli vidjeti u postu u kojem smo vam pokazale kako napraviti super veselu girlandu koja ju krasi!


Sastojci za biskvit:
225 g tamne čokolade
115 g maslaca ili margarina za kolače
150 ml mlijeka
170 g šećera
2 jaja
150 ml kiselog vrhnja
225 g brašna
1 žličica praška za pecivo

Sastojci za kremu:
2 dcl soka od naranče (cijeđenog ili kupovnog)
20 g gustina
1 žlica meda
1 dcl slatkog vrhnja

Sastojci za ganache:
150 g nasjeckane tamne čokolade
150 g slatkog vrhnja


Postupak:
Pećnicu upalite na 180 stupnjeva, a kalup za tortu promjera 23 cm namažite margarinom te na dno zalijepite masni papir. Mlijeko, nasjeckanu čokoladu i margarin otopite na laganoj vatri uz miješanje pa maknite sa vatre i dodajte šećer te miješajte dok se ne otopi. U posebnoj posudi umutite žumanjce i kiselo vrhnje pa dodajte u otopljenu čokoladu, a zatim u istu smjesu dodajte brašno i prašak za pecivo koje ste prethodno prosijali. U čistoj posudi izlupajte bjelanca dok ne budu potpuno čvrsta pa ih postupno dodajte u čokoladnu smjesu uz lagano miješanje. Izlijte smjesu u kalup i pecite oko 35 min ovisno o jačini pećnice.
Dok se torta peče ukuhajte sok od naranče sa gustinom za kremu. Pazite da gustin dobro rastopite kako ne bi ostalo grudica i dok se kuha konstantno miješajte pjenjačom. Kada od soka dobijete konzistenciju rijeđeg pudinga,skinite sa vatre i ostavite da se ohladi pa kad je ohlađeno dodajte med. Umutite 1 dcl slatkog vrhnja u šlag pa ga postupno dodajte u puding uz lagano miješanje dok se krema ne izjednači.
Kada je biskvit gotov prelijte ga sa pola deci soka od naranče i pažljivo izvadite iz kalupa pa ostavite da se ohladi! Kada se ohladio, prerežite ga na pola i namažite ohlađenim filom, poklopite gornjim dijelom biskvita i prelijte ganache glazurom koju ste dobili topljenjem čokolade u slatkom vrhnju!
Tortu možete posuti krokantom ili ukrasiti po želji!


Torta je jako sočna i fina! Kiselkasta krema od naranče savršeno paše uz super čokoladni biskvit pa sama torta nije preslatka! Mi smo je u kratkom roku pravile za 2 rođendana, ali niti jednom nismo stigle napraviti poštene fotke, što vam sve govori o tome koliko je brzo nestala! ;)



Koja je vaša omiljena čokoladna torta?
Koje torte najčešće praviti za rođendan?
Volite li kombinaciju voćnih krema i čokoladnog biskvita?

Pišite nam i šaljite svoje recepte! ;)

Ugodnu i slatku sredinu tjedna žele vam Maje!



ponedjeljak, 21. rujna 2015.

INTERIJERI: U domu Lejle i Une Selimović


Na 'Wood Surgery' radionicu za redizajn i oslikavanje starog namještaja iz Zenice naišle smo sasvim slučajno preko fejsa i očaralo nas je ono što smo tamo zatekle! Satima smo pregledavale fotografije i uvijek željno isčekivale nove! Prateći stranicu saznale smo da se iza svega krije Lejla Selimović, djevojka koja očito savršeno zna što radi i radi to savršeno! Dokaz tome je i osvojena nagrada za najbolju poslovnu ideju koja je ovu mladu zeničanku potaknula da svoj hobi pretvori u posao! Lejlino umijeće i smisao za estetiku su nas toliko fascinirali da smo hrabro odlučile zamoliti ju da nas pozove u goste na što je ona, na naše iznimno veselje, potvrdno odgovorila! :) Pogledajmo zajedno ovaj prekrasan interijer koje Lejla dijeli sa svojom sestrom Unom i pročitajmo što nam je rekla o svom domu!


"Kako se svojoj radioici „Wood Surgery“ bavim redizajnom strarog namještaja, često sam kroz rad pronalazila komade u koje sam se na prvi pogled zaljubila i koje nisam htjela prodavati, već sam maštala kako će jednog dana ti isti komadi postati dio mog životnog prostora.Ta maštarija se djelomično ispunila kada je sestra odlučila kupiti stan u koji smo planirale zajedno useliti. U samom procesu uređivanja i opremanja maksimalno smo uživale i dobro se zabavljale. Moram priznati da mi je sada i pomalo žao što je sve završeno.

Radi se zapravo o stanu u novogradnji od nekih 37 kvadratnih metara. Stan se nalazi na zadnjem spratu zgrade kojemu pripada i tavanski prostor koji je u procesu uređenja adaptiran u spavaću sobu. – S obzirom da se radi o novogradnji, trebalo je poprilično bezličan prostor pretvoriti u prostor za ugodno stanovanje, prostor koji će biti istovremeno utočište i za tijelo i za dušu. Veliki dio namještaja u stanu čine stari redizajnirani komadi koji su se jako dobro uklopili s novim komadima koji su iz praktičnih razloga morali biti novi. Tu mislim na kuhinju, sofu, krevet… Duž cijelog dnevnog boravka pružaju zanimljive uske stepenice koje smo“ukrasile” kovanom ogradom napravljenoj u zeničkoj željezari. U dnevnom boravku, koji je samo srce stana, pored starog ormara i radnog stola te redizajniranih fotelja i stolaca mogu se vidjeti i komadi koji su prenamijenjeni. Tako je primjerice stara bosanska sofra iskorištena kao klub stol, a stari kalup za izradu opeke kao zidna polica. – Detalji su svakako ono što prostor čini domom, a veliki dio detalja u našem stanu čine upravo unikatni komadi koji su kupovani na buvljacima (luster, ogledalo, okviri..).

Zbog relativno malog prostora i potrebe da se iskoristi što više prostora, kuhinja je morala biti ugradbena.  Majstori su dobili zadatak da izrade bijelu rustikalnu kuhinju od punog drveta, kako bi se ona na najboji mogući način ‘povezala’ s redizajniranim kredencem starim oko 100 godina, koji je centralni komad namještaja u stanu. Stol u blagovaonici je također napravljen po narudžbi, ali je upotpunjen sa starom redizajniranom policom i stolicama obojanim u nježno plavu nijansu.




Prostor na spratu koji ima ulogu spavaonice također je gotovo u potpunosti uređen starim komadima namještaja, a u njemu dominira stara stilska sofa u prljavo-roza boji. – Izvođač radova nam je maksimalno izašao u susret prilikom gradnje, tako da su umjesto klasičnih zidova potkrovlje obložili bijelom mat lamperijom, koja daje posebnu toplinu. Zidovi na spratu oslikani su starim gumenim valjcima koji su se nekada koristili za dekoriranje zidova u stubištima koje sam nabavila na zagrebačkom Britancu."




**********

Svi ovi prekrasni redizajnirani komadi koje ste mogli vidjeti u stanu i svi komadi koje možete vidjeti na 'Wood Surgery stranici nastaju u maloj garaži adaptiranoj u radionicu uređenu također starim namještajem u industrijskom stilu!





Baš u toj maloj radionici je  Lejla tijekom godina udahnula novi život brojnim komadima namještaja koji bi inače završili zaboravljeni na otpadu, a sada su prave zvijezde u svojim novim domovima.

Nama to zvuči kao najbolji posao ikad i na tome joj zavidimo! :)

Kako i sama kaže, ako u svojoj garaži ili na tavanu imate neki stari neupotrebljenji stolić, policu, komodu, luster, okvir za slike, ogledalo, stolicu ili slično, dobro razmislite prije nego ih odvezete na otpad! Javite se Lejli i ona će svojom magijom učiniti da ponovo zasjaje!

Iako je ponekada najlakše otići u trgovinu i kupiti ono što vam treba, restauriranim namještajem ili sitnicama svom domu dajete kvalitetu i osobnost, izdvajate ga iz mase uobičajenih i pokazujete da ste ekološki svjesni što je i nama iznimno bitno kod uređenja životnih prostora!

Kako vam se sviđa Lejlin i Unin dom?
Što je vama najbitnije kod uređenja prostora?
Imate li i sami nešto što bi voljeli restaurirati?

Pišite nam i čak i da trenutno ne trebate usluge 'Wood Surgery' radionice svratite na web ili facebook stranicu i uživajte u fotografijama! Sigurne smo da će vas inspirirati! :)

Lejli još jednom od srca hvala što nas je primila u svoj dom!

Pozdrav od dvije Maje i Lejle!

P.S. Sve fotke su u vlasništvu Lejle i 'Wood Surgery'!

nedjelja, 20. rujna 2015.

TOP 5: Street style # 50

Napokon smo dočekali dugo očekivano osvježenje s temperaturama koje priliče kraju rujna! Evo malo modne inspiracije za sljedeći tjedan koji bi nam trebao biti sunčan i malo svježiji - taman kako volimo!

The Locals
The Sartorialist
The Locals
The Daybook
Raspberry & Rouge
U modnom smislu su nam najdraža ovakva prijelazna razdoblja s ljeta na jesen iako traju jako kratko! Koji su vaši omiljeni komadi za prijelazna razdoblja?

Čitamo se sutra!
Maje

četvrtak, 17. rujna 2015.

U KUHINJI: Jabuka & Speculaas cupcakesi


Volimo kraj ljeta i ranu jesen jer u to vrijeme sazrijevaju jabuke u vrtu! Iako nisu lijepe i krupne kao one u trgovinama, savršenog su okusa! Kako ih imamo na pretek, u ovo vrijeme najčešće biramo deserte u kojima ih možemo iskoristiti kao na primjer mini pitice sa jabukama i brusnicama, brzi hrskavac od jabuka, pečene jabuke punjene orasima ili zdravi čips od jabuka, a danas popisu dodajemo još jedan recept - cupcakese od jabuka sa kremom od Speculaas keksa! Klinci ih obožavaju! Kao i za čoko-kikiriki cupcakese i za ove kolačiće smo prilagodile naš osnovni recept!


Sastojci za biskvit (za 16 cupcakesa):
200 g brašna
70 g šećera
1 jaje
2,5 dcl mlijeka
70 g maslaca
3,5 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli
2 manje jabuke
1 žličica malo cimeta
1/2 žličice muškatnog oraščića

Sastojci za kremu:
1/2 količine Speculatius namaza (kliknite za recept)
1 dcl slatkog vrhnja
100 g krem sira


Postupak: 
Upalite pećnicu na 180°C pa ogulite jabuke i nasjeckajte ih na sitno u sjeckalici! Ako nemate sjeckalicu jednostavno ih narežite na male kockice. Prosijte brašno i prašak za pecivo, pa ubacite jabuke i ostatak suhih sastojaka. Pjenjačom umutite mlijeko, jaje i maslac koji ste prethodno otopili. U ovu smjesu postupno dodavajte suhe sastojke i dobro miješajte! Namažite kalup za cupcakese maslacem i dodajte smjesu za biskvit otprilike do trećine pa pecite cca 15 minuta, ovisno o jačini pećnice. Cupcakese izvadite iz pećnice i ostavite ih par minuta da se ohlade pa ih izvadite iz kalupa!
Dok se oni dodatno hlade napravite kremu tako da izradite slatko vrhnje do pola, dodate namaz od Speculaas ili Speculatius keksa i krem sir pa nastavite mutiti dok krema ne bude dovoljne čvrstoće da se može mazati na cupcakese! Već smo pisale o tome da nismo vične ukrašavanju pa smo kremu namazale nožem na potpuno ohlađene kolačiće, a na vrh smo stavile komadiće Speculaas keksa! Kremu ako želite možete i izostaviti jer su cupcakesi jako fini i bez nje!

Iako su cupcakesi desert za koji se najčešće odlučujemo i stvarno volimo izmišljati nove kombinacije biskvita i kreme, ovo su tek drugi na blogu! 

Kako vam se sviđaju?
Koje cupcakese najviše volite?
Imate li neki osnovni recept koji prilagođavate ili svake pravite po posebnom receptu?

Pišite nam i šaljite svoje omiljene recepte!

Nadamo se da smo vam bar malo zasladile sredinu tjedna!

Pozdrav od Maja