ponedjeljak, 23. ožujka 2015.

DIY: Šareni poklopci za staklenke


Za vikend smo malo sređivale dom, a između ostalog smo i mijenjale tkaninu na poklopcima staklenki pa smo odlučile pokazati vam kako i sami to možete napraviti! Staklenke sa šarenim poklopcima se vrlo lako prave, a možete ih koristiti za držanje žitarica, tjestenine, čajeva i slično ili na taj način ukrasiti staklenku domaćeg pekmeza koju želite darovati! Osim toga, ovo je odličan način da iskoristite ostatke tkanine ili reciklirate stare odjevne predmete!


Što vam je potrebno:
staklenka
drvofix (ili decoupage ljepilo) i malo vode
zdjelica i kist za drvofix
bezbojni lak u spreju
gumice za dunsflaše
tanjurić za šablonu
škare
gel olovka ili krojačka kreda

Postupak:

1. Stavite tanjurić na tkaninu i uz pomoć gel olovke nacrtajte po njemu krug i izrežite tkaninu! Umjesto tanjurića možete koristiti i krug koji ste napravili od papira! Promjer tanjurića ili šablone od papira ćete najlakše odrediti tako da izmjerite staklenku od ruba ispod navoja sa jedne strane, preko poklopca do ruba ispod navoja sa druge strane! Umjesto gel olovke možete koristiti i krojačku kredu, ali nama je ovako lakše i preciznije! Prije nego izrežete sve krugove, provjerite  da li vam je veličina tkanine dobra tako da ju postavite na poklopac i učvrstite gumicom!2. Namažite poklopac drvofixom koji ste razrijedili sa malo vode, a tkaninu uronite u otopinu ljepila da se natopi i ocjedite tako da ju stisnete u šaci. Krug od tkanine postavite na poklopac staklenke, centrirajte i učvrstite gumicom za dunsflašu pa ostavite da se sve dobro osuši!


3. Kada se tkanina osušila, prešpricajte ju u dva sloja (ili više po potrebi) sa bezbojnim lakom u spreju, prema uputama! Na taj način ćete svoje poklopce moći i prati, ali naravno, nemojte ih jako natapati u vodi (mi svoje peremo sa malom četkicom i malo vode). Preostaje vam još samo da dobro operete staklenke od ljepila i laka i napunite ih! Ako želite, gumice na tkanini možete zamijeniti satenskim trakicama ili špagom, jer će poklopci i bez gumice zadržati oblik!

Kako vam se sviđa ova ideja? 
Da li ste već radili nešto slično?
Koristite li staklenke u svom domu i za što?
Imate li kakvih zgodnih ideja za prenamijenu ambalaže?

Mi smo vam do sada već pokazale kako od staklenke napraviti posudu za sapun, simpatičnu posudu za keksiće i putnu čašu, a nedavno smo 'reciklirale' i limenku od kave, a limenke od čaja smo koristile kao magnete za frižider. Svi tutoriali su super jednostavni i korisni pa nema razloga da ne probate!;)

Pišite nam svoje ideje, a ako isprobate neki od tutoriala, pošaljite nam fotkice! Voljele bi vidjeti! ;)

Do idućeg posta, uživajte u novom tjednu i budite kreativni! ;)

Pozdrav od Maja!2 komentara :

  1. lepa ideja, idem da pogledam ostale tutorijale koje ste predlozile, pozdrav, Marija

    OdgovoriIzbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!