Mislili ste da smo zaboravili na post? Nikako! Danas je Valentinovo i Bojan nas vodi na večeru! Na jelovniku su najpopularnija jela Japana! :)
*********
Ako nešto volim to je
onda žderati. Nemilice trpati, tovariti hranu lopatom, proždirati planine
hrane. Od trenutka kada se probudim počinjem planirati što i kada ću jesti. Posao,
predavanja, učenje su sve slobodne aktivnosti kojima popunjavam vrijeme između
obroka. Pokušavam utovar kalorija planirati i držati u razumnim granicama kako
se ne bi pretvorio veliku nakupinu sala, što je uvijek rizik kada u tolikoj mjeri
volite jesti, ali se takvi planovi obično izjalove već nakon prvog zalogaja
doručka.
Kao prava, profesionalna
svinja sa uzbuđenjem sam krenuo u isprobavanje raznih japanskih delicija. Kao i
sve na ovom stoljećima od vanjskog svijeta izoliranom otoku, i kuhinja se razvila
u specifičnom smjeru s vrlo malo vanjskih utjecaja. Barem kada govorimo o
tradicionalnoj japanskoj kuhinji. Glavni sastojak svakog obroka je, kao što
vjerojatno već znate, riža. To je vidljivo i u jeziku. Japanska riječ za rižu
je gohan. No osim toga značenja,
također znači obrok, jelo i hrana. Uz rižu, najčešći sastojci su riba, morski plodovi,
sojin umak, tofu u raznim oblicima, morske alge (Nori je najpopularnija.)
i povrće (Daikon, sojine klice i kupus su najčešće vrste). Mesa
se, u usporedbi sa zapadnom kuhinjom, jede vrlo malo. Prvih 10 dana ovdje sam
se često osjećao slabo i mislio da sam na rubu prehlade, no drugi zapadnjaci
koji su ovdje duže su mi objasnili da se mnogima to događa u početku i kako se
to samo moje tijelo, naviklo na puno mesa, prilagođava novoj prehrani.
Godine 675. car Tenmu u
skladu sa budističkim učenjem zabranjuje ubijanje mnogih životinja i
konzumaciju njihovog mesa. Zabrana je obuhvaćala goveda, majmune, pse, konje i
domaću perad. Divljač se i dalje smjela loviti i jesti. Zakon se naravno nikada
nije potpuno poštivao, ali kako je vrijeme odmicalo, tabu jedenja mesa je sve
više bio prihvaćan i početkom 19. stoljeća je dosegao vrhunac. Velika većina
tadašnje populacije nije nikada u životu probala meso. Konzumacija mesa se
smatrala prihvatljivom samo kao lijek kod nekih bolesti i bila je uobičajena
jedino kod nekih plemićkih obitelji. Ovakvi običaji su imali i prednosti. Do
19. stoljeća Japan je bio jedina zemlja na svijetu u kojoj nije istrijebljena
niti jedna autohtona vrsta. Ali nekoliko godina nakon prestanka izolacije,
Japanski car počinje promicati konzumaciju mesa među vojskom kao način da
vojnici fizički ojačaju. 1872. godine car Meiji službeno prekida 1200 godina
staru zabranu konzumacije mesa jedući meso za vrijeme novogodišnje proslave.
Od Meiji razdoblja na
dalje su Japanci prihvatili mnoga jela i sastojke iz drugih krajeva svijeta, ali
tradicionalna kuhinja je još uvijek vrlo važna i dio svakodnevne prehrane. U
nastavku ću vam predstaviti neka najpopularnija jela i slastice, što japanska,
što uvezena.
1. Sushi
Najpoznatije japansko
jelo u ostatku svijeta, sushi je veliku popularnost stekao...bla, bla,
bla...dosadno...sve već znate...
2. Ramen!!!
Tri uskličnika iza naziva
nisu slučajnost. Od trenutka kada je moje nepce prvi puta došlo u dodir s ovom
anđeoskom kombinacijom pomno biranih sastojaka nastala je ljubav koja neće tako
skoro nestati. Ramen ozbiljno konkurira sarmi na mojoj kulinarskoj top
ljestvici i sve je bliže da ju sruši s prvog mjesta. Svaki Japanac će vam reći da je ovo kinesko
jelo, no prava istina je da su jedino rezanci kineskog podrijetla i jelo kao
takvo danas ne postoji u kineskoj kuhinji, već je originalno japanski izum.
Sastoji se od već
spomenutih dugačkih, tankih pšeničnih rezanaca posluženih u juhi na bazi mesa,
ribe ili kombinaciji obje vrste. Česti začini su sojin umak ili miso i jede
se sa raznim dodacima kao što su marinirana svinjetina, jaje, bambus, negi (vrsta luka), nori itd. Gotovo svaki malo veći
grad u Japanu ima neku svoju varijaciju ramena. Meni trenutno najdraža verzija
je Kyushu ramen, ali to se može već idući tjedan promijeniti. Ova vrsta, koja
se još naziva Hakata ramen po gradu iz kojeg potječe, je poznata po svojoj
bijeloj juhi koja izgledom podsjeća na mlijeko. Dobiva se kuhanjem svinjskih
kostiju (Ovisno o restoranu, negdje se kuha i s dodatkom pilećih kostiju.) na
vrlo jakoj vatri 12 sati. Jede se s tankim dugačkim rezancima, chashu mariniranom svinjetinom i drugim dodacima. Ne preporučujem vam kuhanje
ovog jela, ako ste jako gladni. Vrijeme kuhanja je jako dugačko i zahtijeva
puno rada, pažnje i znanja. Japanci ramen, iz razumljivih razloga, gotovo
nikada ne kuhaju kod kuće, nego odlaze u ramen restorane kojih ima na svakom
uglu i nikada niste udaljeni više od 5 minuta hoda od jednog. Ako ste spremni
na 12-satnu avanturu, vrlo detaljan recept možete pročitati ovdje. Međutim, ne zahtijevaju sve vrste ramena toliko kuhanja. Pronjuškajte
malo po internetu i naći ćete puno jednostavnijih recepata.
Hakata ramen |
Tipični ramen restoran. Šank i stolice. Nema stolova. Pojedete i prepuštate svoje mjesto drugima koji čekaju u redu ispred vrata. |
2. Tempura
Način pripremanja hrane
kojeg su u 16. stoljeću Portugalci doveli u Japan danas se smatra dijelom
tradicionalne kuhinje. Najjednostavnije bi to mogli nazvati pohanim morskim
plodovima i povrćem. Razlikuje se od naše verzije po tome što se ne koriste
krušne mrvice, nego mješavina brašna, praška za pecivo, jaja, hladne mineralne
vode i ulja. Većinom se pohaju škampi, daikon, lotosov korijen... Meni je
osobno najdraži pohani shiso list. Doslovno
pohani zeleni list koji okusom podsjeća na bosiljak.
Tempura |
3. Kare-raisu
Naslov je japanizirana
verzija engleskog naziva curry rice.
Curry je preko Britanaca u Japan došao u 19. stoljeću. Kuhari japanske
mornarice su ga prilagodili domaćim nepcima i ubrzo je steklo toliku
popularnost da ga se danas može mirno nazvati jednim od nacionalnih jela.
Sastoji se od riže i curry umaka u kojemu je obično govedina, luk, mrkva i
krumpir. Može se jesti u mnogim restoranima, ali se češće pravi kod kuće uz
pomoć curry kocki koje izgledaju kao čokolada i čine pravljenje ovog jela vrlo
jednostavnim. Prije nekoliko dana sam pravio kare raisu, ali sam toliko
zasmrdio stan, odjeću, svoju kosu i dušu po curryju da su ljudi prije nego su
me ugledali mislili da dolazi netko od indijskih kolega. Nikada više.
Čudnovate curry kocke |
4. Nabe
Više način pripreme nego
jelo, možemo ga nazvati Japanskom verzijom naših jela kuhanih u kotliću. Kao i
ramen, postoje mnoge različite vrste i lokalne varijacije ovoga jela, među
kojima je možda najpoznatija vrsta chankonabe, koja je posebno smišljena za sumo borce kako bi
se brže dobili na masi. Gotovo svaki sumo klub ima svoj tajni recept za
chankonabe koji ljubomorno čuva od konkurencije. Najbolje se može opisati kao
juha sa jako puno sastojaka koji su u lonac nagurani tako da više ništa ne
stane. U nabe se može stavljati gotovo sve. Piletina, mesne okruglice, govedina
ili svinjetina narezana na tanke listiće, riba, morski plodovi, tofu, razni
rezanci (najčešći su udon ili soba), sve vrste gljiva, jaja, daikon, češnjak,
kupus, konjac (Ne alkoholno piće. Samo vam je alkohol na
pameti! Kliknite na link da bi saznali što je.) itd. Čest običaj je otići u
nabe restoran u kojem vam posluže samo kipuću juhu na mali plinski plamenik
ugrađen u stol. Sastojke koje želite posebno naručujete i satima sjedite s
prijateljima oko stola sami si kuhajući nabe i pijući nakon čega, što zbog
razine alkohola u krvi, što zbog pretrpanog želudca, ne možete ustati.
Chankonabe sa svime |
5. Deserti
Deserti se mogu
podijeliti na tradicionalne i uvezene, većinom sa zapada. Tradicionalne japanske
slastice se zovu wagashi i glavni sastojak gotov svih varijacija je riža. tj.
mochi. Mochi je „kolač“ od riže napravljen od rižine paste. Kolač nije slučajno
pod navodnicima jer je za naše pojmove to samo bezukusna bijela masa oblikovana
u pravokutnike ili male loptice. Dodatkom šećera postaje malo ukusnije, ali je
količina šećera koju stavljaju u te takozvane kolače često gotovo neprimjetna.
Mochi se nekada puni, nekada se sastojci dodaju u samu smjesu. Nekada su
mekani, nekada se suše i jedu tvrdi. Najčešće se u njih dodaje slatka pasta od crvenog ili bijelog graha, zeleni čaj, jagode, ekstrakt cvijeta višnje ili
sami cvjetovi i persimon. Okusom i količinom šećera se znatno razlikuju od
naših kolača punih šećera, jaja, čokolade, šlaga i svega ostalog zbog čega ih
toliko volimo. Osobno ih jedem samo kada mi ih neki Japanac sa oduševljenjem
ponudi. „Jeldobro?Jeltisesviđa?Jelfino?Jeltakdajefino?“ u jednom dahu me obično
ispituju, pomno me promatrajući dok žvačem prvi zalogaj, na što obično
pristojno i s kiselim smiješkom kimnem glavom i stidljivo kažem „Da.“
Wagashi |
Wagashi su samo jedna od
desertnih opcija kada dođete u trgovinu. Opcija koju mi se čini da, zbog
invazije zapadnih slatkiša prepunih šećera koji izazivaju ovisnost, i Japanci polako zaboravljaju. Torte i kolače
su u međuvremenu, potpomognuti japanskim perfekcionizmom i osjećajem za
detalje, počeli praviti bolje i od najboljih francuskih slastičara, što je evidentno kada pogledate koliko je japanskih slastičara zadnjih godina osvajalo medalje na Coupe du Monde de la Patisserie, najvažnijem
slastičarskom natjecanju na svijetu.
U tekstu sam opisao samo
neka od najpopularnijih i najzanimljivijih jela, ali postoje je još mnoga koja
zaslužuju mjesto na ovom popisu. Kako mi rok za slanje teksta izmiče, a ne
želim da se gnjev Zmaja zbog kašnjenja obruši svom silinom na mene (Vjerujte
mi, to ne želim ni najgorem neprijatelju), sada ću završiti. U nekim budućim
tekstovima ćemo nastaviti raspravljati o ovoj, svakoj pravoj, profesionalnoj
svinji, vrlo zanimljivoj temi.
Matane
*********
Što biste od ovih jela voljeli probati?
Da li ste već nešto od toga imali prilike jesti? Kako Vam se svidjelo?
Kako je Bojan, sve do ovog posta, bio vrlo ažuran i vrijedan, odlučile smo mu posvetiti potpuno novu, nikad prije viđenu kategoriju, tako da ga od danas možete naći pod 'Gost post' oznakom! Klikom na link otputovat ćete u Japan brzinom svjetlosti!
Do idućeg posta uživajte u vikendu!
Pozdrav od Bojana i Maja
kao i obično - odlično! mochija ima u ponudi u zgb u koykanu, svih mogućih okusa i prefini su!!! probajte
OdgovoriIzbriši:) hoćemo kad nas put nanese u metropolu! baš me zanima kakvog su okusa! ;)
IzbrišiKao i uvek divno procitati, wagashi izgledaju izvrsno!
OdgovoriIzbriši:) Hvala!
IzbrišiBaš isto bi to napisao po tom pitanju, slažem
OdgovoriIzbrišise s autorom.
My weblog; web stranica (vital.Com.hr)