nedjelja, 31. kolovoza 2014.

TOP 5: Street style # 30

Ovaj tjedan smo modnu inpiraciju pronašle na ulicama naših gradova- Zagreba, Splita i Osijeka! Pogledajte kojim kombinacijama su nas razveselile hrvatske modne blogerice Lucija, Ljupka, Marija, Barbara i Victorija:

Shipped from Venus
Sad pony guerilla girl
Ormar i JA
ar-ar
Blue Turpentine
Koja kombinacija vam se najviše sviđa?
Pratite li hrvatske modne blogove i koji vam je najdraži?

Iskoristite ovaj zadnji kolovoški dan za boravak na otvorenom jer nas početkom novog radnog tjedna očekuje kiša!

Do čitanja,
Maje


petak, 29. kolovoza 2014.

DIY: Cvjetno zvonce za bicu

Naše metalne ljubimice se svako malo ponove! Nisu to neke velike promjene, već detalji i sitnice kojima im malo osvježimo izgled! Ovog puta počastile smo ih novim cvjetnim zvoncem! Tutorial smo radile za D&D časopis koji je izašao 17. 08.!

Što vam je potrebno:
malo metalno zvonce za bicikl, umjetni cvijet, 'srebrna' žica za nakit, ljepilo u pištolju

Postupak:

1. Rastavite cvijet na dijelove, tj. skinite latice!

2. Od žice napravite male omčice u nizu, kao na slici. Razmak neka vam bude otprilike 2 cm, a broj omčica jednak broju latica! Svaku omčicu dodatno omotajte oko svoje osi!

3. Omčicu provucite kroz rupicu na latici i zalijepite ljepilom! Počnite sa najvećim i nastavite prema najmanjim laticama!

4. Žicu sa laticama čvrsto namotajte ispod zvonca i učvrstite krajeve motajući ih jedan oko drugog!

Zvonce postavite na bicu i uživajte u vožnji! :)


Kako vam se sviđa ova ideja? Da li ste već radili nešto slično?
Kako vi sređujete svoje bicikle? Da li vam je važno kako izgledaju?

Osim što je ovakvo zvonce jednostavno napraviti, super je što se latice mogu skidati po želji! Jednostavno odmotate žicu i spremite! Tako možete napraviti cvjetiće u raznim bojama i po želji ih mijenjati! 

Pišite nam i budite kreativni, a ako vam fali ideja na oznaci 'bic-bajs' naći ćete dodatne ideje vezane za naše najdraže prijevozno sredstvo, a na oznaci 'diy' i mnoštvo drugih tutoriala! :)

Unesite malo boje su svoju svakodnevicu i napravite si jedan cvjetić za bicu, ili počastite dragu osobu jednim višebojnim setom! :)

Uživajte u vikendu i pozdrav od Maja! :)


srijeda, 27. kolovoza 2014.

SKITAMO: Rab I. dio



Na ovogodišnje ljetovanje zaputili smo se u mjesto Lopar na otoku Rabu. Za one koji ne znaju, Rab je otok smješten na kvarnerskom području, a od kopna ga dijeli Velebitski kanal. Dug je 22km, bogat raznovrsnom vegetacijom i prekrasnim plažama. Prvi put smo na Rab išli prošle godine i toliko nam se svidjelo da smo ga ove godine opet posjetili! Do Raba vozi trajekt na relaciji Stinica-Mišnjak, a vožnja traje samo 15-tak minuta i bez obzira na gužvu trajekt nećete dugo čekati jer ih vozi nekoliko u isto vrijeme. Ne moramo ni reći da je klincima vožnja na trajektu bila totalni hit!
Kao i prošle godine smjestili smo se u kampu San Marino u mjestu Lopar koji se nalazi na sjeveru otoka. Kamp se nalazi na Rajskoj plaži, jednoj od najljepših i najvećih prirodnih pješčanih plaža na Jadranu. Rab je inače poznat po svojim pješčanim plažama, a ova je duga 1,5km. Iako je plaža velika, zna biti napučena, posebno ako ljetujete na vrhuncu sezone, ali bez obzira na moguću gužvu plaža je savršena ako imate malu djecu! Na plaži nema nikakvog kamenja ni stijena pa ne morate brinuti da će se djeca pri padu ozlijediti, a plićak se proteže unedogled pa ne morate brinuti za male neplivače. Njima je ionako najdraža igra u pijesku!
U par dana smo izgradili bezbroj dvoraca, kanala, brana i tunela!






U kampu uglavnom ljetuju obitelji s djecom jer je u potpunosti prilagođen djeci - ima posebne dječje sanitarne komplekse s malim WC-ima i tuševima, dva dječja igrališta, zabavni park, aqua park, animatore koji pripremaju razne dječje sadržaje i još puno toga. A kad pošaljete djecu s tatom na neku od navedenih aktivnosti vi možete u miru odmarati uz knjigu!


Ako vam dosadi plićak, u sljedećoj uvali ima dubine i stijena za skakanje, a ako vam se ne da hodati možete iznajmiti pedalinu i odvesti se do obližnjeg nenaseljenog otočića oko kojeg je more duboko i tirkizno, a na dnu je samo pijesak pa imate osjećaj kao da skačete u veliki bazen. Divota!

Ako imate vremena svakako posjetite i slikoviti gradić Rab smješten na malom poluotoku. Možete uživati u njegovim uskim uličicama i građevinama, prekrasno uređenom gradskom parku kao i rapskim glazbenim večerima koje se održavaju od lipnja do rujna, a ako se nađete tamo krajem srpnja nemojte propustiti srednjovjekovni ljetni sajam Rabska fjera - trodnevnu proslavu s prikazom srednjovjekovnom viteškog turnira, srednjovjekovnih zanata i načina življenja. Ove godine smo ga nažalost promašili, ali nadamo se da ćemo neki drugi put sudjelovati!



A što kažete na ovaj stari Fordov kamper? Ugledale smo ga u kampu i zaljubile se! Sviđa nam se i boja i zavjesice na prozorima, a da ga tek vidite iznutra! Mislimo da nam tako nešto treba za sljedeće ljeto.

Ostatak fotki s ljetovanja slijedi u nekom od sljedećih postova!

Pozdrav od Maja

ponedjeljak, 25. kolovoza 2014.

U KUHINJI: Liker od kupina i bubble koktel

Vrijeme je za koktele! :) Iako smo razmišljale da ovaj post ostavimo za petak (jer je možda primjerenije koktele konzumirati vikendom), predomislile smo se! Godišnji je gotov i zašto si ne bi olakšali ponedjeljak nekim finim pićem! ;)


Za početak tu je domaći liker od kupina, kojih još ima pa nije kasno da si napravite koju bocu, ako već niste! 

LIKER OD KUPINA

Potrebni sastojci:
500 g kupina
200 g šećera
2 vrećice vanilin šećera ili štapić vanilije
1 štapić cimeta
1 l rakije ili vodke

Postupak: 
Kupine operite i ostavite da se osuše na čistoj kuhinjskoj krpi. Kada su suhe dodajte im šećer, promiješajte i prebacite u čiste staklenke od 1,5 l ili u veće boce sa širokim grlom. Prelijte rakijom ili vodkom, ubacite štapić cimeta pa ostavite na suncu cca 6 tjedana i povremeno dobro protesite! Liker zatim procijedite i prebacite u čiste boce. Iako bi bilo dobro da liker odstoji još nekih 2 mjeseca, mi smo bile nestrpljive! :)

Iako je liker fin sam po sebi, odlučile smo ipak isprobati nešto novo! Na pamet su nam pale tapioka perlice koje koristimo u pripremi bubble čaja! Zašto ih ne bi, umjesto sirupom, prelile likerom? To mora da će biti dobro! Nismo gubile vrijeme, skuhale smo perlice (upustva imate u bubble tea postu!), dodale liker i ostavile u hladnjaku par sati da ga perlice upiju! 


Slijedi ono najbolje, a to su kokteli! :) Našli smo žrtvu za isprobavanje (hvala tetkili, biće jače idući put!) i zabava je počela! :)


BUBBLE KOKTEL

Sastojci (po koktelu):
žlica tapioka perlica sa likerom od kupine
malo likera od kupine
sok 1 naranče
malo mineralne
malo cimeta

Priprema:
Na dno čaše stavite žlicu tapioka perlica koje su stajale u likeru, dodajte malo cimeta, promiješajte i prelijte sa još malo likera. Dodajte sok 1 naranče i mineralne vode do vrha! To je to! Na zdravlje! ;)



Ovaj koktel možda i nije koktel po definiciji, ali je jako fin, neobičan zbog perlica i osvježavajuć! Taman da si malo začinite ponedjeljak ili da iznenadite prijatelje na nekoj proslavi! Ako nemate likera od kupina, perlice možete natopiti i u nekom drugom likeru, domaćem ili kupovnom! Pustite mašti na volju i isprobavajte, mi sigurno hoćemo! :)

Pravite li domaće likere? Koji su vam najdraži i kako ih pripremate?
Volite li eksperimentirati u pripremi napitaka? Kakve koktele pravite?
Šaljite nam svoje recepte!

Pozdrav od Maja i nazdravlje! ;)

nedjelja, 24. kolovoza 2014.

TOP 5: Recepti # 14 (Zimnica)

Jesen nam se polako prikrada i pravo je vrijeme da razmišljamo o spremanju voća i povrća za zimu! Kako smo i same u potrazi za zanimljivim receptima, odlučile smo za vas izdvojiti top 5 zimnica pa krenimo!

1. Prva na redu je kuhana rajčica! Nema ništa bolje od domaće juhe od rajčica, koja nam je omiljena i ljeti i zimi! Vjerujem da znate koliko je ukusnije kada za nju koristite domaću sok pa bi bilo šteta da za zimu ne pripremite koju bocu! Recept ćete naći na blogu Palachinka!
Palachinka

2. Naravno da priprema zimnice ne može proći bez ajvara! Mi volimo kada je ljući a upravo takav možete naći na blogu La cuisine creative!



3. Vjerujemo da ste sa blogom Domaćica svi dobro upoznati i da ste neke Sanjine recepte već isprobali pa znate da i ovaj začinjeni sir u maslinovom ulju mora biti dobar! 
Domaćica

4. Prelazimo na slatko, a na blogu Life Tastes Like Chocolate o tome znaju sve! Kupina još ima i nema razloga ne napraviti od njih fini džem! Vjerujemo da savršeno paše uz palačinke! ;)
Life tastes like chocolate


5. I za kraj pekmez od dunja i jabuka sa bloga Sweetheart! Mora da je savršen!
sweetheart

Kako vam se sviđa naš današnji odabir? 
Pripremate li zimnicu? Što pravite i što najradije jedete od zimnice?

Mi baš pripremamo nove postove, a do tada na tagu zimnica možete naći recepte iz arhive! 

Ako su vam se svidjeli ovi recepti, skoknite do autorica i provjerite njihove blogove, sigurno smo da ćete naći mnoštvo delicija koje i sami želite isprobati!

Čitamo se sutra!

Pozdrav od Maja

petak, 22. kolovoza 2014.

U KUHINJI: Veganski bolognese umak

Kao što smo već pisale ranije, svako ljeto godišnji odmor provodimo kampirajući! Tako je bilo i ovo ljeto! U kuhinji na otvorenom volimo pripremati brzu, jednostavnu i ukusnu hranu, a najradije pripremamo razne vrste tjestenine! Već smo vam pokazale kako napraviti tjesteninu sa tikvicama, a danas za vas imamo špagete sa veganskim bolognese umakom, izravno iz naše kamperske kuhinje pod vedrim nebom! :) 


Sastojci (za cca 4 osobe):
300 g špageta (ili tjestenine po izboru)
4 velike žlice sojinih mrvica
2 luka
2 veće mrkve
4 rajčice
2 češnja češnjaka (odnosno po želji)
1/2 l tekuće rajčice (domaće ili kupovne)
malo maslinovog ulja
šećer, sol, papar, origano
Harissa Pimenton de La Vera (dimljena slatka paprika)

Postupak:

Nasjeckajte luk i češnjak, a mrkvu naribajte ili ju ogulite na trakice uz pomoć gulilice za povrće! U posudi zagrijte malo maslinovog ulja, smanjite jačinu vatre pa ubacite luk i češnjak. Posolite i popržite dok ne postane staklen! Dodajte mrkvu, sve pospite sa malo šećera, promješajte i pustite da se karamelizira!


U povrće dodajte suhe mrvice soje i podlijte sa malo vode, tek toliko da ih pokrije! Dodajte malo soli, papar i papriku u prahu! Mi smo koristile Harissa Pimenton de La Vera, tj. dimljenu slatku papriku, koja jelu daje savršen blagi okus na dim! Mi ju obožavamo, a ako kuhamo samo za odrasle umjesto nje dodajemo Harissa Jalapeno Chipotle koji je dimljen ali malo ljući ili domaću ljutu papriku! Po potrebi dodajte još vode i dinstajte sve dok mrvice ne omekšaju što bi trebalo biti vrlo brzo!

Rajčicu narežite na kockice! Možete ju prethodno oguliti i očistiti od sjemenki ili ne, a možete koristiti i kupovne pelate! Kockice dodajte u soju i prelijte sa 1/2 l tekuće rajčice! Promješajte i ostavite da se krčka dok se tekućina ne zgusne, a pred kraj pospite origanom!


Dok se umak krčka skuhajte tjesteninu, i popržite sjemenke sezama! Ocjeđeno tijesto i umak pomješajte prije serviranja i ostavite par minuta da okusi umaka prodru u tjesteninu! Za kraj još samo pospite sezamom i uživanje može početi! :)


Ne moramo vam ni reći tko u ovoj pasti najviše uživa! ;)

Da li ste već probali nešto slično? 
Koristite li soju u prehrani i na koji način ju pripremate?
Koja je vaša omiljena tjestenina?

Pišite nam i naravno ako isprobate nešto od naših recepata fotke šaljite na mail (majezmaje@gmail.com), fejs ili ih stavite na instagram sa hashtag-om my majezmajeblog (#mymajezmajeblog)!

Dobar tek žele vam Maja & Maja! :)

srijeda, 20. kolovoza 2014.

DIY: Jednostavna torbica za tablet

Od kada smo kupile tablet razmišljamo kako bi trebale napraviti torbicu-futrolu! I nikako da dođe na red! Naravno da smo se,u zadnji tren prije puta na more, sjetile da je krajnje vrijeme! U sred strke i frke oko pakiranja morale smo smisliti nešto super jednostavno što zahtjeva minimalno vremena! I sjetile smo se starog bakinog stolnjaka-tkanice! Ako nas pratite na instagramu, već ste ju mogli vidjeti!

Potreban materijal:
mali stolnjak-tkanica, čičak, igla i konac, škare, mašina za šivanje (nije neophodna).


Postupak:

1. Preklopite tkanicu preko tableta i odredite gdje želite da bude čičak! Sašijte jednu stranu čička na preklop (stražnju stranu tkanice), a drugu na prednjicu!


2. Sašijte iglom i koncem bočne stranice tkanice i gotovi ste! :) 


Kako vam se sviđa? Da li ste već pravili nešto slično?
Volite li etno uzorke? Nama je ovaj baš divan i baš nam je drago da smo tkanicu koja je stajala zaboravljena u ormaru upotrijebili za nešto korisno!




Kao i do sada, ako se odlučite napraviti nešto slično po našem tutorialu, pošaljite nam fotke na fejs, mejl (majezmaje@gmail.com) ili nas tegajte na instagramu! Veselimo im se! :)

Ako ne, neka vam ovaj tutorial posluži kao podsjetnik da nekada stvari treba pogledati iz drugog kuta, možda im nađete potpuno novu svrhu! ;)

Kreativni pozdrav od Maja!