srijeda, 16. srpnja 2014.

U KUHINJI: Ušećereni bademi

Danas jedna brzinska slatka grickalica - ušećereni bademi!
Već ih dugo želimo napraviti, ali nikako da nam dođu na red. Svi recepti na koje smo dosad nailazili činili su nam se komplicirani dok nismo naišli na jedan skroz jednostavan pa smo se odlučili isprobati - i nismo požalili!

Evo što vam je potrebno:

100g badema (bademe i šećer stavljajte u omjeru 1:1)
100g kristalnog bijelog šećera (može i smeđeg)
1 vrećica vanilin šećera ili rum šećera
1 velika žlica vode
cimet po želji


Sve sastojke stavite u posudu, najbolje u veću tavu kojoj se ne lijepi dno, i kuhajte na štednjaku na laganoj vatri. Kada se šećer lagano rastopi dobit ćete tekuću smjesu koju nastavite kuhati neprestano miješajući dok se šećer ne počne zgušnjavati i pretvarati u grumene oko badema. I dalje ostavite na vatri i miješajte sve dok ne vidite da se šećer ponovno počeo otapati i tada posudu maknite s vatre. Bademe istresite na komad papira za pečenje i ostavite da se ohlade. Fini su i hrskavi i topli i hladni!
Kada  smo stavljali šećer nismo mogli odoljeti, a da ne stavimo i cimeta pa nam je zato šećer oko badema ovako tamnije boje:


Ako volite cimet svakako ga stavite jer ide super uz bademe!



Ovu poslasticu možete zapakirati u lijepu ambalažu i pokloniti nekom sladokuscu - bit će oduševljen!

A kad smo već kod hrskavih zdravih slastica ne smijemo zaboraviti ni čips od jabuka! Ako ga niste još pravili svakako probajte!

Do čitanja,
Maje


4 komentara :

  1. Hvala za recept.Ovo čak nisam ni probala i predpostavljam da je divno.Pozzz:-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, super su ispali za prvi put! Sad moramo probati i pržene slane,sigurno su jednako dobri.lp :)

      Izbriši
  2. Obožavam ušećerene bademe! ne znam ih sama raditi. probala sam, ali mi se šećer nije ovako lijepo lijepio za bajame. znalci su mi rekli da je to zato što nisam stavila dobar omjer vode i šećera!
    Probat ću i vaš recept!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Svakako probajte, i nama je ovo bio prvi put i odlično je ispalo! većina recepata ima jednak omjer badema, šećera i vode, ali mislim da je dovoljna žlica vode kao u ovom receptu.puno kraće se pravi i šećer se jako brzo ravnomjerno zalijepi. Javite nam kako vam je ispalo!

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!