Jagoda ove godine nakon kiša ima u izobilju i pokušavamo ih iskoristiti što je više moguće dok ih još ima, a to je još vrlo kratko! Stavljamo ih u razne deserte i kolače, a prije par dana na red je došao i džem. Super je jednostavan za napraviti i jako je fin, a ne sadrži konzervanse!
Džem od jagoda
Sastojci:
2kg jagoda
2 veća limuna
100g šećera
Postupak:
Jagode operite, odstranite im peteljke i stavite ih u posudu u kojoj ćete kuhati džem. Po jagodama prelijte iscijeđeni limunov sok i dodajte sav šećer i sve skupa kuhajte oko 40 minuta. Dok se jagode kuhaju morate ih miješati i povremeno skidati pjenu koja će se praviti.
Ako želite da vam džem nema grudica možete ga propasirati kada se ohladi, ali mi smo ga ostavili takvog kakav je, s manjim i većim komadićima voća.
Kada se džem ohladi sipajte ga u prethodno dobro oprane i vruće teglice te ih dobro zatvorite i okrenite na nekoliko minuta naopako. Ovo je potrebno kako vam se džem ne bi pokvario jer ne sadrži ni želatinu ni konzervanse.
Stvarno je fin i može ga napraviti svatko!
Požurite dok još ima jagoda i javite nam kako vam je ispalo!
Do čitanja,
Maje
ovo srculence je baš slatko! i ja sam ga jučer pravila,samo na malo drugačiji način ;)
OdgovoriIzbrišidžem od jagoda mi je obavezan svako ljeto.
OdgovoriIzbrišiu stvari džemovi od raznog voća su mi obavezni od ljeta do kasne jeseni.
čekam idući vikend pa da otvorim sezonu sa kutljačom i velikim loncem.
samo do sada nisam još našla na fine jagode kod nas na pijacama. sve su nekakve vodenaste i brzo propadnu, npr. kupim ih popodne, a do sutra popodne već trule. za razliku od prošle godine, e tad su bile krasne gdje god ih kupiš.
A mi imamo domaće, pa je to odmah druga priča! ;)
IzbrišiSuper izgleda, srce je preslatko.
OdgovoriIzbrišiTenksić! :)
Izbrišida, da ovo je super džem, ja tako radim tortu od jagoda (biskvit, džem = krema, šlag) samo umjesto šećera koristim med
OdgovoriIzbrišiSuper je jer ne sadrži konzervanse. Koliko može da stoji i gde ga čuvate devojke. Planiram da napravim, pa da znam kako da ga čuvam. Kisić!
OdgovoriIzbrišiDok ga prvi put ne otvorimo čuvamo ga u smočnici gdje je malo hladnije, a nakon otvaranja u hladnjaku. Dosta dugo može biti u hladnjaku ako je od početka pravilno pohranjen, tj,ako su teglice dobro oprane. Ali kod nas nikad ne traje dugo!
OdgovoriIzbriši