srijeda, 28. svibnja 2014.

U KUHINJI: Zapečene šparoge




Sezona je šparoga pred izmakom pa je šteta ne iskoristiti ovu zdravu namirnicu dok još možemo! Šparoge imaju malu energetsku, ali veliku nutritivnu vrijednost te su bogate mineralnim tvarima i vitaminima. Odličan su izvor folne kiseline, kalija i vitamina C te imaju brojna ljekovita svojstva: djaluju kao odlični "čistači" organizma od štetnih tvari, snižavaju tlak i kolesterol, djeluju kao diuretik...
Mogu se praviti na razne načine - kao krem juha, prilog, salata, umak ili namaz. Mi ih obično pravimo kao salatu ili stavljamo u omlet, ali danas smo odlučili napraviti zapečene šparoge u bešamelu i odlično su ispale!

Evo što vam je potrebno:
500g šparoga
ulje ili maslac
3 - 4 žlice brašna
mlijeko
sol
papar
muškatni oraščiće
parmezan

Šparogama odrežite donji drvenasti dio, operite ih i stavite u hladnu vodu te kuhajte dok ne omekšaju. Ne moraju se potpuno skuhati pa pazite da ne pretjerate i raskuhate ih. Ostavite ih da se malo ohlade i za to vrijeme napravite bešamel umak.
Za pripremu bešamela potrebno je na vatri zagrijati ulje ili rastopiti maslac te mu dodati brašno, malo miješati dok se ne dobije jednolična smjesa bez grudica i zatim lagano dodavati toplo mlijeko cijelo vrijeme miješajući. Dodavajte mlijeka koliko je potrebno da biste dobili srednje gust umak bez grudica. Kada je gotov začinite ga paprom i muškatnim oraščićem te po želji malo posolite.
Dno vatrostalne ili keramičke posude premažite maslacem i po njemu poslažite šparoge. Prelijte ih bešamelom i ribanim parmezanom (ili bilo kojom drugom vrstom sira koji se može ribati).


Zapecite ih u pećnici na 180 - 200 C tako da dobiju lijepu zlatnu koricu!



Možete ih poslužiti kao samostalan obrok ili kao prilog uz meso ili ribu.

Pravite ih dok možete jer ih već za desetak dana više neće biti! Možete ih naravno kupovati i konzervirane tijekom cijele godine, ali to nije to! Zato odmah na tržnicu u nabavku, a to se posebno odnosi na trudnice kojima je potrebno puno folne kiseline!

Pozdrav,
Maje

Nema komentara :

Objavi komentar

Voljele bi čuti vaše mišljenje!