petak, 4. travnja 2014.

STILSKE IKONE: Jane Birkin

(izvor)
Britanska glumica i pjevačica Jane Birkin obilježila je 60-te i 70-te svojim neopterećenim smislom za modu koji je bio kombinacija boemskog i francuskog šika. Naime, 60-ih je godina preselila u Francusku što je  utjecalo i na njen stil. Nosila je minice, isprane traperice, dolčevite, čipkaste i vezene kratke haljine, diskretan zlatni nakit, kapute vojničkog stila, a najviše ju pamtimo po pletenoj košari koju je nosila kao torbu i bila je njen zaštitni znak. No, to se promijenilo kada je dizajnerska kuća Hermes napravila torbu koju je nazvala po njoj Birkin, a koja je i danas jedna od najskupljih i najcjenjenijih torbi.


(izvor)

(izvor)
Dodaj naslov

(izvor)

(izvor)
(izvor)

(izvor)
(izvor)

(izvor)
(izvor)
No, osim dobrog stila koji je ostavio trajni utjecaj i kopiraju ga i danas (primjerice modna zvijezda Alexa Chung), Jane Birkin je posjedovala i prirodnu ljepotu koja nas fascinira i danas. Prekrasan osmijeh, minimalno šminke i neopterećena frizura sa šiškama bili su njen zaštitni znak.

(izvor)
(izvor)









































Privatni život obilježila joj je strastvena veza s francuskim pjevačem i skladateljem Sergeom Gainsbourgom s kojim je i poslovno surađivala. Njihova zajednička suradnja na pjesmi Je t'aime...moi non plus i istoimenom filmu izazavala je brojne kontroverze i bila zabranjivanja zbog seksualnog sadržaja.  U vezi su dobili kćerku Charlotte Gainsbourg, a iako su prekinuli 80-ih, njegovu smrt 1991.g. nikada nije prežalila.

(izvor)

(izvor)
(izvor)


Uživajte u vikendu,
Maje

3 komentara :

  1. Ja sam odusevljena njenom figurom, velikim plavim ocima i divnim jednostavnim stilom.

    OdgovoriIzbriši
  2. Predivna je. Zahvaljujuci vama, sada sam povezala pesmu i ime torbe sa njom. Obozavam kad mi jutro pocinjem sa ovako divnim informacijama :*

    OdgovoriIzbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!