utorak, 30. travnja 2013.

U KUHINJI: Čokoladne banane


Kombinacija voća i čokolade je idealna za sparne i tople dane, kada ste raspoloženi za nešto svježe i slatko, a uz to nemate vremena za kompliciranje! ;) Ovo je opet slastica koju i netko tko nije vičan pravljenju kolača bez poteškoća može napraviti! Mi smo imale malih tehničkih problema, ne sa pravljenjem čokoladnih banana, već sa pripremom posta (izdala nas je tehnika!), tako da je pravo čudo da je ovaj post ipak danas ugledao svjetlost Vaših ekrana! :)
Nego, pređimo na stvar!


Sastojci:
2-3 veće banane
100 g čokolade za kuhanje
2 žlice kokosovog ulja
malo lješnjaka
malo kokosa


Postupak:
Narežite banane na ploške veličine zalogaja, posložite na tanjur i stavite u zamrzivač na par sati. Ispržite lješnjake na tavici, stavite ih u čistu kuhinjsku krpu i istrljajte da otpadne kožica pa nasjeckajte i stavite u zdjelicu. Kokos također stavite u zdjelicu. Čokoladu sa 2 žlice ulja otopite na pari pa presipajte u šalicu. Pripremite masni papir na koji ćete odlagati banane, a banane izvadite iz zamrzivača i nabodite na čačkalice ili na štapiće za ražnjiće. Umačite ih prvo u topljenu čokoladu, a zatim u usitnjene lješnjake ili kokos, te odložite na papir. Važno je da banane ne vadite iz zamrzivača prerano, jer će vam se početi topiti, a samim time će se i čokolada teže stisnuti!

Osim prženih lješnjaka i kokosa možete koristiti pržene bademe, orahe, kikiriki ili ukrasne mrvice za kolače, a možete to sve i izostaviti! Također, umjesto banana možete koristiti i neko drugo voće, bitno je samo da se može zamrznuti!


Vjerujemo da ćete uživati u ovoj poslastici, čak i ako niste ljubitelj banana! Kod nas uvijek nestanu za čas, skoro pa su nestale potpuno dok smo petljale oko mjenjanja fotoaparata i traženja baterija! 
A sutra uživajte u prirodi i nemojte se zaboraviti zaštiti od komaraca i sunca!

Ostale recepte za deserte potražite na oznaci 'slatko'!

Dobar tek i sretan Međunarodni praznik rada Vam želimo!
Maje


srijeda, 24. travnja 2013.

U KUHINJI: Humus

Humus ili namaz od slanutka originalno potječe iz Egipta, a kasnije su ga preuzele sve bliskoistočne kuhinje u kojima se poslužuje uz razne vrste kruhova i pogača. Osim što je vrlo fin, humus je  bogat željezom, vitaminima C i B i folnom kiselinom te se preporuča u raznim dijetama.
Postoje razne varijacije recepta za humus, a mi ćemo vam danas pokazati jednu jednostavnu  koju volimo i  često pravimo!

Sastojci:
250g slanutka (suhog ili iz konzerve)
2 češnja češnjaka
pola male glavice luka
2 žlice sezama
2 žlice sjemenki suncokreta
šaka svježih listova peršina
sol
papar
limunov sok
maslinovo ulje


1. Suhi slanutak  namočite u vodi i ostavite ga preko noći da omekša.Skuhajte ga u posoljenoj vodi i ocijedite, ali sačuvajte malo vode u kojoj ste ga kuhali. Ako nemate vremena za kuhanje, dobro će vam doći i već kuhani slanutak iz konzerve.

2. Na suhoj tavi popržite sjemenke suncokreta i kada već blago porumene dodajte sjemenke sezama i sve zajedno još malo popržite.



3. U blender ubacite slanutak, sjemenke, luk, češnjak i peršin, malo popaprite i posolite i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.


 Kako bi pasta postala glatka i lako maziva, dodajte malo vode u kojoj se slanutak kuhao (ili vode iz konzerve) i par kapi maslinovog ulja i limunovog soka. Miksajte još malo dok pasta ne postane potpuno ujednačena i glatka. Pokrijte folijom i ostavite sat vremena u hladnjaku.
I to je to! Brzo gotovo, vrlo zdravo i ukusno! Možete ga ponuditi i djeci samo ga napravite u malo blažoj verziji - s malo manje začina i luka i vidjet ćete da će im se svidjeti!






Dobar vam tek!
Maje


ponedjeljak, 22. travnja 2013.

DIY: Ploča za pisanje #1

Danas možete saznati kako napraviti funkcionalnu, a ujedno i lijepu ploču za pisanje!

Potreban materijal:
okvir za sliku (mi smo koristili stari okvir u kojem je nekada bio goblen), komad tanke šperploče, crna boja za školske ploče, mali spužvasti valjak, čavlići




1. Komad tanke šperploče izrežite na mjeru za vaš okvir. Okvir koji smo izabrale je ovalnog oblika pa smo za rezanje trebale pomoć našeg dragog stolara, ali ako vam je okvir pravokutnog oblika izrezati ga možete i sami!

2. Koristeći se valjkom, šperploču obojajte crnom bojom za školske ploče. Kada nanesete prvi sloj boje vjerojatno će vam ostati vidljivi tragovi valjka pa kad se boja osuši, nanesite još jedan sloj. Boja bi vam tada trebala biti ujednačena!

Crnu boju za školske ploče imate za kupiti u svim hobby shopovima, ali u malim bočicama, što vam je dovoljno za ovakav projekt. Ako vam je boja potrebna za veće površine, postoji Duluxova DIAMOND MATT boja za zidove koja je vodootporna i po kojoj također možete pisati kredom i brisati. I super je to što ne mora biti u crnoj boji nego u kojoj god nijansi želite! Budući da je ta boja namijenjena prvenstveno za zidove, ako njome namjeravate bojati  drvene povšine, kao temelj najprije nanesite temeljnu boju ili primer.





3. Kada se drugi sloj boje potpuno osuši, stavite šperploču u okvir i pričvrstite je čavlićima. I to je to!

Sada još samo morate smisliti gdje ćete ploču staviti. Mi smo je zamislile na zidu u kuhinji da na nju možemo napisati što nam od namirnica nedostaje da ne zaboravimo u sljedećoj kupnji ili za planiranje tjednih obroka!



P.S. Što smo sve do sada pravile pogledajte ovdje!

petak, 19. travnja 2013.

srijeda, 17. travnja 2013.

U KUHINJI: Čokoladni sladoled od banane

Kao što ste već mogli primijetiti, volimo jednostavne slastice, a sladoled obožavamo! Ovaj koji ćemo Vam sada predstaviti je baš po našoj mjeri, jaaako ukusan, brz, a k tome još i zdrav! Prikladan je za one koji paze na liniju i za klince jer se pravi bez šećera, ali i za vegane, jer ne sadrži ništa životinjskog podrijetla!
Sve što Vam za ovaj sladoled treba su zrele ili prezrele banane i malo kakaa, ostalo može, a i ne mora. Banane možete kupiti u većoj količini kada su snižene, ogulite ih, posložite na tanjur i stavite u zamrzivač pa ih, kada su smrznute, prebacite u vrećice. Tako Vam se neće međusobno zalijepiti! Mi preko ljeta kada ima domaćih kupina i malina ili višanja pravimo voćne varijante ovog sladoleda! Mogućnosti su brojne pa pustite mašti na volju! :)

Sastojci po osobi:
2 prethodno smrznute banane
2 žličice kakao praha
malo cimeta
šaka lješnjaka

Postupak:
Izvadite banane iz zamrzivača, narežite ih na kolutove, pa ostavite da se malo opuste.
Za to vrijeme prepržite lješnjake na tavici, oljuštite kožicu i usitnite ih u mužaru.
Banane stavite u dublju posudu, pospite kakaom, dodajte cimeta (ako želite) i miksajte štapnim mikserom sa noževima za povrće. Ako se banane nisu dovoljno opustile, iz početka će miksanje dosta teško ići pa pazite da Vam se mikser ne pregrije! Bolje ostavite još malo da odstoji, pa pokušajte ponovo.
Miksajte sve dok Vam se ne napravi kremasta tekstura, prebacite u posudice, pospite lješnjacima i uživajte! :)


Nadamo se da ćete isprobati ovaj sladoled i da će Vam se svidjeti! 
I javite nam kakve ste sve kombinacije smislili! :)
Do čitanja, dobar tek!
Maje




ponedjeljak, 15. travnja 2013.

DIY: Pumpica za sapun



Staklene teglice su super stvar! :) Besplatne su (recimo) i uvijek u kući imate koju, a može ih se prenamijeniti na sto različitih načina! Stvarno za svašta služe, a mi smo ovaj put jednu staklenku iskoristile da napravimo posudu za tekući sapun! Kvalitetne posude za sapun su dosta skupe, one jeftine se brzo pokidaju i cure na sve strane, a plastične u kojima se već nalazi tekući sapun jednostavno nisu baš dekorativne! 

Sve što Vam treba za ovaj uradi sam projekt je:
manja staklenka s plastičnim poklopcem podjednake visine ili kraća od plastične posude za sapun, stara plastična posuda s pumpicom u kojoj ste kupili sapun, skalpel, bušilica sa svrdlom, brusni papir, primer za plastiku u spreju, autolak u željenoj boji, olovka s gumicom na vrhu, plitka posudica ravnog dna. 

Postupak:

1. Rastavite plastičnu posudu za sapun pa skalpelom odrežite malo ispod navoja (kao na slici). Brusnim papirom izbrusite rubove da budu glatki!


2. Dobro operite staklenku od kave i skinite naljepnicu! Ako imate problema sa skidanjem naljepnice probajte ju istrljati s malo jestivog ulja i izribajte žicom za suđe! Označite sredinu na poklopcu i izbušite rupu sa svrdlom koje po veličini odgovara promjeru navoja pumpice. Budite vrlo oprezni i pazite da Vam plastika poklopca ne pukne! 

3. Kada ste napravili rupu na poklopcu, zaštitite radni prostor novinskim papirom i prešpricajte poklopac primerom koji služi za to da Vam se boja kasnije ne guli..Primer prskajte u kratkim potezima, pomjerajući ruku lijevo-desno. Ako je Vaš poklopac od glatke sjajne plastike, možete ga prethodno malo izbrusiti finim brusnim papirom. 

4. Ostavite poklopac da se osuši onoliko koliko je navedeno u uputama pa kada je potpuno suh (kada se na dodir ne lijepi) možete ga obojati autolakom. Autolak koristite na jednak način kao i primer, pazeći da Vam boja bude u tankom sloju kako ne bi curila. Ostavite poklopac da se suši pa postupak ponovite onoliko puta koliko je potrebno da dobijete željenu boju! Mi smo jedan poklopac obojali u srebrno, a drugi u bijelo. Oba  smo tri puta prešpricali!
Srebrni poklopac smo htjele dodatno ukrasiti pa smo u ravnu plitku posudicu (možete koristiti nekakav poklopac koji Vam ne treba) izbliza našpricale malo bijelog autolaka i zatim smo s gumicom olovke pravile točkice!


5. Kada se poklopac potpuno osuši, kroz rupu s gornje strane progurajte pumpicu sapuna, a s donje strane stavite navoj koji ste izrezali (kao na slici!). Zašarafite dio s navojem na pumpicu, tako da je poklopac između, a zatim zašarafite poklopac na teglicu! Ako je cijev od pumpice predugačka, skratite je sklapelom tako da bude blizu dna staklenke.


I to je to! Vaša posuda za sapun je gotova! Preostaje Vam samo još da u nju sipate tekući sapun! Ako ste koristili primer, boja na poklopcu bi trebala biti postojana, ali nemojte koristiti agresivne sredstva za pranje ili žicu za ribanje! Ovakvu posudu možete napraviti i za deterdžent za pranje suđa ili gel za tuširanje!


Nadamo se da Vam se svidjelo, a do čitanja, reciklirajte teglice! :)
Maje

P.S. Što smo sve do sada pravile pogledajte ovdje!





srijeda, 10. travnja 2013.

ČITAMO: Svemirci gaćoljupci


Danas vam predstavljamo SVEMIRCE GAĆOLJUPCE ! Ova vesela i razigrana slikovnica za najmlađe govori o svemircima kojima su najdraža stvar gaće svih boja i oblika: roze čipkaste, duge vunene, velike bakine - njima je svejedno. Toliko vole gaće da će učiniti sve kako bi ih se domogli!

Kad svemirci na Zemlju se spuste
Ti si njima zadnja briga
Došli su po tvoje gaće
Sve ostalo je nevažno njima.

Knjiga je napisana u stihovima, djeci je jako smiješna i lako je pamte. Pripremite se na to da ćete ju morate puno puta pročitati!

Ovi zabavni stihovi popraćeni su jednako zabavnim i šarenim ilustracijama koje savršeno predstavljaju svijet šašavih svemiraca gaćoljubaca.


      



Kad oblačiš čiste gaće
Bilo ljeto ili zima,
Ne bi ti bilo na odmet
Da zaviriš ima li svemiraca u njima.

Ovo je prva knjiga britanske autorice Claire Freedman koju možete pročitati na hrvatskom jeziku, a možete ju pronaći u izdanju Školske knjige za samo 45 kuna.

Što Vi čitate u zadnje vrijeme?
Koje su Vašim klincima omiljene slikovnice?


Čuvajte svoje gaće!
Do čitanja, Maje