ponedjeljak, 9. prosinca 2013.

DIY: Topljene masne bojice


Naši klinci su u fazi crtanja, bolje rečeno šaranja, i imamo masnih bojica posvuda po kući! Odlučili smo iskoristiti i one male komadiće koje bismo inače bacili pa smo ih vrijedno skupljali i napravili jedan zanimljivi diy u koji se mogu uključiti i male dječje ručice!

Što vam je potrebno:
mali komadići masnih bojica (što više to bolje), razni kalupi.

Masne bojice natrgajte na sitne komadiće i stavite ih u kalupe kombinirajući boje po želji. Možete kombinirati srodne boje, npr.sve nijanse plave u jedan kalup ili možete iskombinirati boje šume, boje mora, dugine boje i slično. Pri tome je najbolje da vam pomognu djeca i njihova mašta!
Kalupe slobodno možete napuniti koliko god vam bojica stane, jer će oblici ispasti deblji pa se neće lomiti. Ne bi vam trebalo iscuriti jer se masa dosta slegne pri topljenju.


Kada ste napunili kalupe, stavite ih u pećnicu ugrijanu na 100 stupnjeva dok se bojice ne otope. To bi trebalo trajati 10-tak minuta, ali provjerite i prije i čim vidite da su se boje otopile izvadite kalupe van! Ako ih ostavite predugo, boje će se slegnuti na dno, a na površini će vam ostati prozirna masna tekućina pa boje kad se ohlade baš neće biti dobre za pisanje.
Kada ste ih izvadili, ostavite ih da se ohlade i stisnu i izvadite van iz kalupa. Šarene boje su ponovno spremne za upotrebu!


NAPOMENA: Ovo smo prvi put radile i zaključile da ovakvi metalni kalupi kakve smo koristili baš i nisu najbolji izbor jer bude dosta curenje sa strane. Najbolje bi bilo koristiti silikonske, papirnate ili nekakve druge zatvorene kalupe pa neće biti curenja!
Ali nama je bilo žao baciti i ono što nam je curilo sa strane pa smo to opet natrgali i stavili u male papirnate kalupe za muffine i ponovno otopili. Kod nas nema bacanja!


Ne moramo vam ni reći da su klinci bili oduševljeni "novim" bojama, pogotovo zato što su sami sudjelovali u njihovoj izradi.
Ovakve bojice možete lijepo upakirati i bit će super božićni poklon za male umjetnike!

Javite nam da li vam je uspjelo!
Pozdrav,
Maje

2 komentara :

Voljele bi čuti vaše mišljenje!